Förflytta dig till innehållet

Nytt gravröse från bronsåldern upptäcktes i Åbo

Juha Ruohonen
Skogsområde
Det hittills okända gravröset upptäcktes i Haga i Åbo.

Ett tidigare okänt gravröse har hittats i Haga i Åbo, i närheten av Aura å. På basen av undersökningar gjorda av Åbo universitet uppskattas gravröset tidsbestämmas till bronsåldern, cirka år 1500–500 f.Kr.

Stenröset ligger på den klippiga områdets högsta punkt, vilket är typiskt för den tidens gravar. Från platsen har man god utsikt över Aura å. I och med landhöjningen var vattenytan då cirka 15 meter högre jämfört med i dag.

Röset dokumenterades i november av Juha Ruohonen, universitetslärare i arkeologi, tillsammans med sina kursdeltagare. Själva gravröset visade sig vara nästan 10 meter långt och cirka 7 meter brett, men konstruktionen var endast 20–40 cm hög. Röset har troligen haft en högre höjd då det byggdes, eftersom stenar har spritts ut på ett större område under årens lopp.

Gravröset i Haga är kopplat till det västra kustområdets bronskultur, där det dominerande begravningssättet var kremering. Dessa rösen, även kallade jättekast, har främst ansetts som gravar, men med tanke på placeringen har stenrösena också kunnat markera områdets symboliska ledning.

Gravrösen från bronsåldern har till sitt stora antal sett undersökts rätt lite. Oftast hittar man endast brända människoben i gravarna, men för det mesta är dessa dåligt bevarade.

Ett klippblock i skogsmiljö med utritade vita ringar. Bredvid markeringarna ligger en måttstock.Juha Ruohonen
I samma område har man också hittat skålgropar från järnåldern.

I och med de arkeologiska utgrävningarna är det möjligt att få fram en mer exakt tidsbestämning för röset i Haga. Enligt Ruohonen är blotta vetskapen om fornlämningen en avgörande faktor för att förstå bosättningen i området under bronsåldern.

– Trots att man gjort arkeologiska undersökningar i ådalen sedan slutet av 1800-talet upptäcks okända fornlämningar så gott som årligen. För arkeologiska undersökningar är situationen motsägelsefull, att hitta nya betydande fornlämningar på ett så pass centralt område är inte nödvändigtvis en önskvärd sak. Å andra sidan bekräftar det behovet av undersökningarna på ett väldigt konkret sätt, konstaterar Ruohonen.

Historieintresserade amatörer utgör en viktig del i den bristfälliga forskningen. I våras undersökte Ruohonen två nya skålgropar från järnåldern på samma område i Haga, på basen av ett tips från allmänheten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit