Förflytta dig till innehållet

Nytt projekt ska sätta stopp för näringsbelastningen kring Östersjön

Arkiv/Katarina Pada
Blåskimrande vattenyta med små vågor
Under två och ett halvt år ska det internationella projektet NURSECOAST-II bland annat pilottesta olika slags avloppsreningstekniker.

Ett internationellt forskningsprojekt ska minska den turismrelaterade näringsbelastningen i vattnet längs Östersjökusten.

Små byar och städer längs Östersjökusten har blivit allt populärare turistmål efter coronapandemin. Orternas system för avloppsvatten är ofta underdimensionerade med tanke på sommarens ökade behov.

Kapaciteten för avloppsvattenlösningarna har planerats utgående från det genomsnittliga invånarantalet, inte med tanke på turismens belastning.

Näringsämnen spolas ut i Östersjön

Inom projektet NURSECOAST-II vill man förbättra funktionen hos de avloppsreningsverk som är dimensionerade för färre än 2 000 invånare, så att de krav som ställs på reningen av avloppsvatten ska kunna uppfyllas även under turistsäsongen.

– Underdimensionerade avloppsvattensystem orsakar både problem med dålig lukt och att näringsämnen spolas ut i Östersjön, som redan mår dåligt. Under sommarmånaderna uppkommer det alltför stora mängder avloppsvatten i relation till avloppsvattensystemens kapacitet. Därför kan näringsämnen som orsakar övergödning, såsom kväve och fosfor, hamna i Östersjön, säger projektchef Jutta Vuolamo från Håll Skärgården Ren i ett pressmeddelande.

Start i Barösund

Det inledande mötet för projektet ordnades i Barösund, där det råder stora säsongsfluktuationer i fråga om avloppsvattnet. I Barösund ligger också ett av projektets pilotområden, där man bland annat testar olika tekniker för rening av avloppsvatten.

– Under sommarmånaderna uppkommer det här rentav 12 gånger så mycket avloppsvatten som vintertid. Vi måste bland annat reda ut om gråvattnet ska separeras och vart det kunde ledas i områden som består av både klippor och på sina ställen också lerjord, säger Piia Nordström, chef för tekniska sektorn i Ingå kommun.

Nya metoder testas

Syftet under de kommande två och ett halvt åren är att pilottesta olika slags avloppsreningstekniker, återanvändning av behandlat avloppsvatten, naturbaserade lösningar samt behandling av gråvatten och slam.

Pilotprojekt genomförs förutom i Finland även i Danmark, Lettland och Polen.

Projektet koordineras av The Institute of Fluid-Flow Machinery, Polish Academy of Sciences i Polen. Finländska projektpartner är Naturresurscentralen, Finlands miljöinstitut Sykli, Ingå kommun och Håll Skärgården Ren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit