Förflytta dig till innehållet

Också seniorerna är aktiva

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I sin ledare i lördagens ÅU (25.8) analyserar Tom Simola Svenska folkpartiets verksamhet och nämner där också medlemsföreningarna Svenska Kvinnoförbundet och Svensk Ungdom och då närmast deras verksamhet på regional nivå.
Jag vet inte om det var medvetet eller till följd av okunskap Simola glömde Svenska Seniorer i Åboland (SSÅ). Det ger dock möjlighet att komplettera den insändare som ingick på onsdagen (Svenskan trängs undan i Åbolands skärgård, ÅU 29.8).
SSÅ är en åboländsk avdelning av Förbundet Svenska Seniorer i Finland, som i sin tur är en medlemsförening i Svenska folkpartiet precis som Kvinnoförbundet och SU. Vi har som uppgift att bevaka intressen som rör de äldre i samhället och lyfta fram frågor som angår dem på olika nivåer och i olika områden.
För detta har Seniorerna via partiet lanserat ett Äldrepolitiskt program på riksnivå och som SSÅ har förankrat på regional nivå. För att leva upp till sina mål ordnar SSÅ seminarier och medlemsträffar. Senast i våras höll vi ett seminarium med rubriken De äldre i blickpunkten, Social- och hälsovårdsreformen ur de äldres perspektiv.
Tidigare har det ordnats seminarium om Åbolands sjukhus. Vidare har SSÅ ordnat medlemsträffar i Dalsbruk, Nagu, Nådendal, Pargas, S:t Karins och Åbo. På agendan finns en träff med äldrerådet och pensionärer i Kimito. Såväl seminarierna som medlemsträffarna har varit välbesökta.
SSÅ skrev senaste höst ett medborgarinitiativ till Åbo stad om att få Hemmet, Barkbacken och Åbolands sjukhus integrerade i stadens nät för servicebussar. Dessvärre svarade Åbo stad att det för Barkbackens del är tekniskt svårt, att bussar längs Nylandsvägen betjänar Hemmet och att en tidigare servicelinje till Åbolands sjukhus indrogs till följd av för liten användning. Hemmet finns dock med i kommande planeringar.
Vi har också representanter i kommunernas äldreråd och Åbo stads handikappråd. Inför val engagerar sig SSÅ i alla kommuner och lyfter i valprogrammen fram frågor som rör de äldre och de faktorer som åldrandet medför. Medlemmarna hålls underrättade om aktuella frågor via personliga medlemsbrev.
Svenska folkpartiet är aktivt och kreativt på många nivåer för människor i alla åldrar.
Björn Taxell
SSÅ/ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit