Förflytta dig till innehållet

Också unga Åbobor behöver gratis preventivmedel

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den 20 september beslöt social- och hälsovårdsnämnden i Åbo att reservera 400 000 euro till gratis preventivmedel för ungdomar under 25 år.
Det här gladde vi i Svensk Ungdom oss mycket över, eftersom vi redan under många år aktivt drivit frågan i våra kommunala organ runtom i landet.
Men nu ser det ut som att stadsdirektören inte prioriterar frågan då den uteblivit ur hennes budgetförslag.
Enligt Yle Åboland (18.10.2018) har det inte reserverats några pengar för detta i stadsdirektör Minna Arves budgetförslag.
Bland annat i Esbo och Raseborg har det redan införts gratis preventivmedel för ungdomar och i många andra kommuner har det förts kampanjer i frågan.
Kampanjen Maksuton Ehkäisy i Helsingfors var mycket lyckad och resulterade i gratis preventivmedel för unga under 25 år.
SU i Åbo anser att Åbo stad borde följa dessa kommuners exempel.
Befolkningsförbundet (Väestöliitto) har rekommenderat tillgång till gratis preventivmedel för alla unga i ett uttalande i samband med nationella preventivmedelsdagen 2016.
Gratis preventivmedel ökar jämställdheten bland unga människor och leder till färre oönskade graviditeter, minskat antal aborter och minskad spridning av könssjukdomar.
Åbo är en modern stad som hela tiden utvecklas.
Vi ser inte att det passar Åbos image att låta bli att slutföra den plan som social- och hälsovårdsnämnden har fört fram, och just nu håller denna utveckling på att gå åt fel håll.
Att bekosta gratis preventivmedel för unga ger besparingar i framtiden då färre ungdomar behöver vårdas för könssjukdomar eller avbryta oönskade graviditeter.
Därför vill SU i Åbo uppmana fullmäktige att ta tillbaka förslaget i de kommande budgetförhandlingarna som startar nästa vecka.
Sonja Rosenqvist
Ordförande för Svensk Ungdom i Åbo
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit