Förflytta dig till innehållet

Ögonkliniken bemödar sig om svenskan

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Universitetssjukhuset ÅUCS ögonklinik bemödar sig aktivt om att ge vård också på svenska. Det gäller inte bara skyltningen som är helt tvåspråkig, utan också personalens strävan att tala svenska med sina svenskspråkiga patienter.

Då jag nyligen besökte kliniken för behandling av min ögonsjukdom, upplyste mig damen i informationsluckan på svenska om vilket rum jag först skulle gå till och när jag kom dit frågade sköterskan som tog emot mig om jag ville tala finska eller svenska, fast hennes svenska inte var så bra.

Efter att jag svarat att jag helst talar svenska, tilltalade sedan också hennes finskspråkiga arbetskamrat mig på svenska. I operationssalen visade sig sköterskan vara svenskspråkig och både anestesiläkaren och ögonläkaren, som utförde ingreppet, talade svenska med mig.

Jag blev imponerad och glad över personalens öppna inställning till att tala svenska, inte bara bland dem som gjorde det utan större svårighet utan också bland dem, som försökte göra det så gott de kunde.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit