Ögonskador, kemikalier, sämre luftkvalitet och rädda hundar – så här minskar du fyrverkeriproblemen
Fyrverkeripjäser innehåller kemikalier som försämrar luftkvaliteten, särskilt om det är kallt och vindstilla.
Mängden partiklar i luften kan vara tiofalt högre än normalt på nyårsafton, meddelar Säkerhets- och kemikalieverket.
”I fjol uppmättes en halt på hela 180 mikrogram per kubikmeter i timmen i Vanda. Årsmedeltalet i huvudstadsregionen är mellan 6 och 8 mikrogram per kubikmeter och luftkvaliteten klassas som dålig om timhalten överstiger 50”, säger Hanna Manninen, chef vid Helsingforsregionens miljötjänster, i pressmeddelandet.
Säkerhets- och kemikalieverket rekommenderar att barn och personer med lungsjukdomar ser fyrverkerier på avstånd.
Oansvarigt vid fel tidpunkt
Varje år skjuter finländarna hundratusentals kilogram fyrverkeripjäser.
Det är tillåtet att börja skjuta fyrverkerier sex timmar före midnatt och fortsätta till två timmar efter nyår.
Pjäserna ska även avfyras på tryggt avstånd från byggnader. Säkerhets- och kemikalieverket påminner också alla att plocka upp skräpet efter sig.
Enligt verket är det oansvarigt att använda fyrverkerier vid andra tidpunkter, framför allt med tanke på hundar.
Det är svårt för djurägare med känsliga djur att undvika fyrverkerier vid överraskande tidpunkter. Det är vanligt att skrämda hundar rymmer, vilket också kan orsaka fara i trafiken.
Åbo djurskyddsförening påminner också om hur svårt det kan vara för djur att höra fyrverkerier.
En del hundägare måste ge lugnande mediciner åt sina hundar, så att de orkar med stressen.
Även andra djur som katter eller marsvin kan reagera kraftigt på fyrverkerier. Likaså större djur som får och hästar.
Småfåglar ute i naturen kan till och med dö av chocken över att höra fyrverkerierna, eller så kan de bli så rädda att de flyger in i väggar och dör.
Djurskyddsföreningen når man dygnet runt på nummer 0400 213 436. Åbo stad har också en nummer man kan ringa om ens djur försvunnit, 050 554 6394, vardagar klockan 9–16.
Hälften av de ögonskadade är åskådare
Varje år orsakar fyrverkeripjäserna ögonskador också för utomstående. Enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är nästan hälften av personerna som drabbas av ögonskador åskådare.
”Det finns alltid defekta pjäser bland fyrverkerierna även om de används enligt anvisningarna. De kan explodera när de tänds, bli kvar på marken eller vända sig åt fel håll”, säger Tero Kivelä, överläkare i ögonsjukdomar vid sjukvårdsdistriktet, i ett pressmeddelande.
Skyddsglasögon har varit obligatoriska vid avfyrning sedan 2011, men det är bra att ha skyddsglasögon också om man följer med fyrverkerier på avstånd. Särskilt bland barn har det inte skett någon märkbar minskning av ögonskador.
Svåra ögonskador kan nästan alltid undvikas med hjälp av skyddsglasögon.
SPT/ÅU
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.