Förflytta dig till innehållet

Ölkranar, madrasser och grönväxter – nu färdigställs inredningen på Viking Glory

Kim Lund
En man står framför ett fartyg
Stig Pernell är intendent på Viking Glory.

Det har inte blivit mycket vila för Viking Glorys intendent Stig Pernell. Efter söndagens festligheter då fartyget anlöpte Åbo hamn fortsatte dagen med planering och möten som tog slut först klockan 23.

Klockan 7 på måndagsmorgonen började arbetet med att slutföra inredningen och finslipa de sista detaljerna inför jungfruturen den första mars. Tiden är knapp och allt ska vara klart om tre veckor.

– Det har varit en flygande start.

Kim Lund

Det största och mest tidskrävande jobbet som ska göras är att bygga och inreda den 1 400 kvadratmeter stora taxfreebutiken på nionde däck. Hyllor och kassadiskar ska installeras och kassaapparaterna synkroniseras. Och när det är gjort ska alla produkter bäras in och sättas på plats. Ett arbete som inte sker i en handvändning.

– Det tog tio dagar att göra det på Grace. Nu måste vi få det gjort på sex dagar säger Pernell.

Kim Lund
Stig Pernell

I övrigt är största delen av alla allmänna utrymmen så som restauranger, konferensrum och barer färdiga. VVS-arbetena är gjorda, elen dragen och köken med alla ytor, spisar, maskiner och tillbehör är färdiga att tas i bruk.

Ett rött fartyg vid en kajKim Lund

På Glory finns nu cirka 200 underleverantörer som jobbar med det praktiska arbetet och 150 Vikinganställda som bekantar sig med den nya arbetsmiljön. Kockarna är i sina kök och restaurangpersonalen förbereder sig genom att fylla på besticklådorna och slutföra dukningen. Menyerna är så gott som klara, säger Pernell.

– Det blir några specialiteter som vi ska provsmaka samtidigt som vi testar att hela restaurangkonceptet och serveringen fungerar. Sedan återstår ännu att installera öl- och läskkranar samt placera ut hundratals grönväxter och bära in 3 100 madrasser i hytterna.

Kim Lund

Innan trafikstarten ska Glory köra några provturer och testa hamnarna i Mariehamn, Långnäs och Stockholm och all besättning ska genomgå en säkerhetsskolning.

För Pernell som också var med på den nästan sex veckor långa resan från Kina tar det ännu några veckor innan han kan pusta ut.

– Jag far hem över helgen och sedan jobbar jag till den 4 mars. Efter det tar jag ledigt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit