Olympiska kommittén gömmer sig bakom idrottarnas, Putins och Ukrainas rygg
Svallvågorna går höga efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) i fredags meddelade att ryska och belarusiska idrottare får delta under neutral flagg i sommar-OS i Paris 2024.
Ryssland är visserligen uteslutet från lagsporter och friidrottsgrenar och den ryska olympiska kommittén är avvisad, men ryska och belarusiska idrottare kan kvalificera sig i individuella OS-grenar så länge de inte aktivt har stött kriget mot Ukraina eller är kontrakterade av sina respektive arméer.
I praktiken kommer knappast speciellt många ryska eller belarusiska idrottare att tävla i Paris, om ens någon.
Finland kommer inte att bojkotta OS – ett beslut som Jan Vapaavuori, ordförande för Finlands olympiska kommitté, motiverar i ett långt och fränt blogginlägg. Han är besviken över IOK:s besked, men skriver att IOK ändå hörsammat de nordiska ländernas stränga krav gällande det ryska och belarusiska deltagandet.
Vapaavuori hänvisar till att inga andra länder i nuläget har planer på en bojkott, och att även Ukraina tänker skicka idrottare till OS. Enligt Vapaavuori ”ligger det inte i våra nationella intressen, varken som nation eller idrottsrörelse, att avvika från en nordiska front.”
Men om någon större internationell rörelse drog i gång en bojkott är det klart att även Finland skulle överväga att delta i den, skriver Vapaavuori.
Finlands olympiska kommitté gömmer sig alltså bakom Ukrainas och Nordens rygg och väntar på att någon annan ska gå i bräschen för en protest.
Vapaavuori anser att det är viktigt att de finländska toppidrottarna får fortsätta träna med ro för att uppnå sina OS-drömmar.
Det uttalandet skjuter över ett moraliskt ansvar på idrottarna som inte är (enbart) deras att bära. Finlands olympiska kommitté gömmer sig alltså bakom ryggen på bland andra stavhopparen Wilma Murto, som Vapaavuori nämner i sitt försvarstal.
På samma gång placerar olympiakommittén idrottarna i en skild kategori som inte ska behöva påverkas av kriget i Ukraina, såsom till exempel näringsidkare inom handel och turism har drabbats.
Ingen vill se OS användas som ett politiskt maktmedel för att så split i världen, och det är förståeligt att Finland balanserar på en knivsegg till grannen Ryssland.
Men den olympiska kommitténs beslut och Vapaavuoris förklaringar signalerar en dubbelmoral och mjuk ryggrad med tanke på Finlands ställningstaganden genom ett Natomedlemskap, stängningen av gränsövergångar och västvärldens handelsblockad mot Ryssland.
Är det pengarna som styr idrottsorganisationernas beslut?
Vapaavuori efterlyser eftertanke och saklighet i debatten, och säger att det handlar om pragmatiska argument och relevanta principiella synvinklar. Ändå väljer han att dra fram Putinkortet ur packen för att vädja till fosterländska känslor. “Vi ska inte låta Putin bestämma var de finländska idrottarna får tävla”.
Effekten blir den motsatta: Finlandiseringen ringde och olympiakommittén lyfte villigt på luren.
Återstår att se hur sponsorer, idrottare, Finlands folk – och Ryssland – reagerar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.