Förflytta dig till innehållet

Om mod och symaskiner

mörkhårig vacker kvinna i kavaj ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För att fira att jag efter en paus på 13 år skriver i ÅU igen väljer jag ett tema som är drivkraften för all förändring, och som styrt flera av mina livsval: mod.

Vi trivs bra där vi känner oss trygga, omgivningen är välbekant och vi vet att vi är duktiga på det vi gör. Så kan man knalla på, ett helt liv om det vill sig. Men det är inte i komfortzonen vi utvecklas, utan när vi stiger utanför den.

När vi glider mot något nytt blir vi osäkra eller rentav så rädda att hjärtat klappar och benen känns svaga. Det är normalt. Enligt forskare är det en hävd från vår tid som flockdjur, där ett misslyckande innebar att man äventyrade flockens säkerhet och uteslöts ur gemenskapen. Vår reptilhjärna signalerar fara när vi närmar oss något nytt och obekant.

Hur tror du att Martin Luther King kände sig när han ställde sig upp för folkmassorna och deklarerade att han har en dröm? Neil Armstrong när han steg ombord på Apollo 11? Eller Greta Thunberg när hon som 15-åring höll sitt första tal i EU-parlamentet?

Det är skrämmande att misslyckas. Ett säkert tips för att både misslyckas och göra bort sig är att byta jobb. Jag har gjort det flera gånger. Ett nytt jobb är ett hopp i det okända med nya uppgifter, nya branscher, nya kolleger, nya chefer, ny arbetskultur med egen jargong och konstiga skämt (och märkliga förkortningar, som alla tror att omvärlden känner till).

Listan på mina korkade frågor och saker som känts svåra på nya arbetsplatser är lång.

Det fina är att listan på det jag lärt mig och de fantastiska personer jag mött är ännu längre.

Med ökat ansvar växer kunskapen och modet att driva förändringar. Med åldern växer också barmhärtigheten mot det egna jaget, då man lär känna sina styrkor och svagheter.

Ta chansen om du har en möjlighet att utvecklas i arbetet. Det är pirrigt och krävande, men du kommer att växa, kanske rentav blomstra.

Mod och utveckling går hand i hand. Det som kräver mod av mig är kanske löjligt enkelt för dig. På min lista över modiga saker på sistone finns, förutom några nya jobb, att skaffa en terrängcykel och våga cykla i skogen, samt att köra husbil vintertid.

Jag har sökt utveckling och stigit utanför min komfortzon genom att studera artificiell intelligens och analytik, och via yoga (väldigt ovant för en forn handbollsspelare). Jag övar även på att vara mindre beroende av skärmar på min fritid.
Jag har köpt en symaskin.

Mod handlar om drömmar och civilkurage, om att våga gå sin egen väg och att stå upp för det och dem man tror på.

Mod är något man ger i arv till sina barn genom att uppmuntra dem att tro på sig själva, ge dem lite lösare tyglar och att själv våga vara… levande.

Mod är en egenskap som kan tränas, små steg i taget.

Kanske du anmäler dig till skidloppet du drömt om?

Kanske vågar du säga din åsikt högt på nästa jobbmöte?

Kanske du väljer alkoholfritt på den blöta studentfesten, om det är vad du vill?

Kanske övervinner du dina handarbetstrauman och köper en symaskin?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit