Förflytta dig till innehållet

Om nässkatten

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Nässkatten är en av de allra äldsta skatterna i Skandinavien. Den går tillbaka till heden tid.
Den moderna versionen av nässkatten är rätt så annorlunda.
Den betalas en gång vart femte år.
Det viktigaste med skatten är emellertid kvittot.
Om man inte har betalat sin nässkatt så finns man i princip inte. Man är levande död. Dead man walking.
Om man inte har betalat nässkatten så kan man inte få lön.
Att man inte kan få lön hänger samman med en lagändring som gjordes 2013.
“Lönen ska betalas in på det bankkonto som arbetstagaren har uppgett. Lönen får betalas kontant endast av tvingande skäl.”
Att man inte har ett bankkonto torde inte vara ett tillräckligt tvingande skäl. Åtminstone inte enligt Finansministeriets tjänstemän. Jag har frågat. De svävade på målet härvidlag.
Man kan inte öppna ett bankkonto om man inte kan uppvisa ett kvitto på att man har betalat nässkatten. Alltså kan man inte få lön, om man inte har betalat nässkatten.
Det är som då Kung Athelstan av England (död 939) bestämde att alla skulle ha en herre. Alla skall i dagens läge ha en bank. Och i och för det måste man kunna uppvisa kvitto på att man har betalat nässkatten.
Man kan betala sina räkningar med kontanter över disk i R-kiosken. Jag har prövat. Men också då krävdes att jag kunde uppvisa mitt nässkattekvitto.
Man kan inte ta ut ett paket på Posten utan att uppvisa sitt nässkattekvitto.
Man får inte köra bil om man inte har betalat nässkatt. Då jag började köra bil på 80-talet så betalade man nässkatten en gång och fick ett kvitto som gäller tills man fyller 70. Härvidlag har nässkatten dock höjts, enär den här nässkatten numera skall betalas en gång vart femtonde år.
Man kan fortfarande få rösta, även om man inte har betalat nässkatt. Röstningslokalen är en av de få ställen där man fortfarande KAN vara levande – KÄND – även utan kvitto på betald nässkatt. Men det behöver inte vara så också i framtiden
I Amerika så finns det delstater där man har gjort uppvisande av kvitto på betald nässkatt obligatoriskt om man vill rösta. För att begränsa rösträtten till de rikare sä har man infört så hög nässkatt att alla inte har råd att betala den. Under 1800-talet var det många länder i Europa som hade inkomstgränser för rösträtt i allmänna val. Finland hörde till de första länderna i Europa som införde allmän och lika rösträtt för alla. Men eftersom man nu importerar allt möjligt tankegods från Amerika så kanske man gör det obligatoriskt att uppvisa kvitto på betald nässkatt om man vill rösta också i Finland.
Det viktigaste nässkattekvittot nuförtiden är ID-kortet.
Kvittot på nässkatten är framför allt något som alla möjliga streckkortsläsare vill tafsa på. Ingen tycks längre kunna fylla i uppgifter från tangentbordet.

Dela artikeln

En kommentar: “Om nässkatten

  1. staffan skrev

    varför månne dom som har körtkort är befriade från nässkatt? eller är dom skattesmitare?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit