Förflytta dig till innehållet

Om Själö forskningsstation stängs får det följder också för Åbo Akademi – ”Det skulle vara väldigt, väldigt illa”

Arkiv/Mikael Heinrichs
vinterlandskap med gula gamla hus
Åbo universitet måste spara pengar. Ett sätt att göra det kan vara att stänga den marinbiologiska forskningsstationen på Själö, men inga beslut är ännu fattade.

Åbo universitet utreder om det är ekonomiskt hållbart att ha kvar den marinbiologiska forskningsstationen på Själö i Nagu. Stationen har funnits där i snart 60 år och ifall det går så illa att verksamheten läggs ner är det en stor förlust för universitet och den marinbiologiska forskningen, säger stationens chef, biträdande professor Jari Hänninen.

– Det skulle vara en allvarlig prestigeförlust för universitet som har profilerat sig som ett universitet med inriktning på havsforskning. På Själö har man följt med Skärgårdshavets tillstånd och bedrivit forskning i nästan 60 år vilket är unikt i hela i Europa. Om den traditionen bryts är det en oerhörd förlust och ett hårt bakslag för allt det miljöarbete som har gjorts.

Att flytta universitetets marinbiologiska forskning till Åbo är en dödfödd idé, säger Hänninen.

– Havsforskning måste bedrivas nära havet, det går inte att göra det i ett campus i stan.

En man står på en brygga bredvid en öppen dörrArkiv/Monica Forssell
Jari Hänninen är chef för forskningsstationen på Själö.

Stationen på Själö samarbetar med flera internationella och nationella forskningsinstitut, bland dem Helsingfors zoologiska institution i Tvärminne och Åbo Akademis biologiska station på Husö på Åland.

Stänger Själö får det konsekvenser också för oss, säger Husös stationsföreståndare Martin Snickars.

– Det skulle vara väldigt, väldigt illa. Vi ordnar gemensamma kurser inom marin- och miljöbiologi och våra forskare kan använda och jobba i stationen på Själö. Det skulle också innebära ett avbräck i den marinbiologiska forskningen om hur till exempel klimatförändringen påverkar Skärgårdshavet. Försvinner stationen får man aldrig tillbaka den.

Forskningen fortsätter, men kanske inte på Själö

Åbo universitets ekonomidirektör Siru Helminen kan inte ännu ge några konkreta svar på frågan om vad som kommer att hända med forskningsstationen. Hon säger att Skärgårdshavet är stort och att det finns många andra platser som universitetet kan ha som bas om man väljer att stänga Själöstationen.

Ett alternativ är ett tätare samarbete med Åbo Akademis biologiska station på Husö på Åland eller det marinbiologiska centrumet i Korpoström.

– Förhandlingarna fortsätter och inga beslut har fattats. Det enda som är säkert är att det inte finns några planer på avsluta den marinbiologiska forskningen vid universitetet. Men om den ska ske utgående från Själö eller någon annanstans ifrån är en fråga som vi måste ta ställning till.

– Miljöforskningen och uppföljningen av Skärgårdshavets tillstånd kommer i alla fall att fortsätta och det finns ingen risk att den äventyras även om stationen stänger, säger Helminen.

Verksamheten på Själö har också stor betydelse för lokalsamhället. Sommartid fylls stationen av studerande och forskare som besöker restaurangen eller använder sig av någon annan av Rederi ab Vitharuns tjänster i till exempel gästhamnen.

Universitet är också en viktig kund i affärerna på Kyrkbacken och många av förbindelsebåtarnas passagerare är på väg till eller från Själö.

Vitharuns operativa chef Gustav Ramberg vill ändå inte i det här skedet kommentera stängningshotet och vilka följder det skulle få för företaget.

– Det är för tidigt att säga något eftersom ingenting ännu är bestämt.

ÅU har försökt nå Åbo universitets rektor Jukka Kola för en kommentar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit