Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAT. Högerextremt möte på restaurang i Åbo – Ägaren: Vi kände inte till vilka som hade bokat tillställningen

Två fordon med poliser i närheten av restaurangen. ÅU-foto


Restaurangen Suomalainen Pohja i centrum av Åbo hotades på lördagseftermiddagen. Det berättar en ordningsvakt som stod utanför restaurangen för ÅU.
Organisationen Turku ilman natseja publicerade på Facebook uppgifter om att högerextremister ska ha ordnat sitt omtalade Awakening II-möte i restaurangen på lördagseftermiddagen.
Även organisationen Varis publicerade sådana uppgifter på sin webbsida.
Enligt vakten ska det ha kommit ett mejl till restaurangen som lyder: ”Vi bränner ner hela stället.”
Enligt ett pressmeddelande, utskickat på lördag kväll av restaurangen, kände man inte till vilka det var som hade bokat tillställningen.
– Bokningen gjordes redan förra hösten. Då berättade ingen att det var frågan om en sådan sorts tillställning. Vi försökte i dag (lördag) utreda vad det var frågan om, men vi fick inget klart svar. Det var först när polisen tog kontakt som saken klarnade. I fortsättningen ska vi vara mer noggranna med hurudana tillställningar som ordnas. Vi är verkligen ledsna för det som skedde, säger restaurangföretagaren Jani Hellström.
Tillställningen orsakade inte några problem för restaurangen, utan allt gick lugnt till. Enligt pressutskicket har det kommit in en del hatisk post till restaurangen.
Två polisbilar stod i närheten av restaurangen vid 14.30-tiden. Överkommissarie Mika Peltola bekräftar inte orsaken till polisbilarnas närvaro.
Flera polisbilar surrade runt i Åbo centrum under eftermiddagen. Enligt Peltola beror den extrainsatta bevakningen mest på att det är en dag med bra väder då många personer är utomhus, och att det är valtider och många politiker och andra personer på gågatan. Men man hade också förberett sig för högerextremisterna på förhand.
Artikeln uppdaterat med mera information klockan 15.38, samt uppdaterad på söndag klockan 10.21 med kommentarer från restaurangens pressmeddelande.

Polispatrull i centrum på lördagen.


Ytterligare en patrull i centrum där många politiker har sina valtält.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit