Förflytta dig till innehållet

Orienterarna sken i kapp med solen — närmare 900 deltagare på Skärgårdsträffen

Målet i Sunnanberg. Foto: Ingela Mattson

På långfredagen fick orienterarna njuta av strålande solsken och utslagsgivande banor på Pargas IF:s nationella tävling Skärgårdsträffen. I fjol måste tävlingen inhiberas på grund av snöläget, men i år kom den snöfria terrängen och tävlingscentralen på den idylliska skolgården i Sunnanberg i Pargas till sin rätta.

I herrarnas huvudklass segrade joensuuföreningen Kalevan Rastis Salobördiga landslagslöpare Miika Kirmula. På den 6,1 kilometer långa banan var Kirmula dryga två minuter snabbare än lettiska världsmästaren från 2012, Edgars Bertuks, som representerar Turun Metsänkävijät.

– Jag har inte sprungit på flera veckor då jag har problem med foten. Därför valde jag att springa dagens medeldistans i stället för långdistansen på Finnspring i morgon, säger Kirmula som orienteringsmässigt var nöjd med prestationen.

Finnspring på lördag och söndag är vårens största tävling och även landslagsgranskning, vilket inverkar lite negativt på deltagarantalet på Skärgårdsträffen. Men arrangörerna är nöjda med 758 tävlanden i åldern 5 år (yngsta klassen är för under 10-åringar) till över 85 år, och 97 motionsorienterare.

Knapp marginal i damklassen

I damklassen på 4,9 kilometer blev tidsskillnaden endast sex sekunder mellan två erfarna damer som är kända för att vara starka på den orienteringstekniska medeldistansen. Paimion Rastis Inga Dambe vann före norska Haldens finlandssvenska Bodil Helgerud (f. Holmström).

18-åriga Jenny Virtala hade planerat banorna med hjälp av råd av erfarne Markku Virtala som också ritat kartan. Att hon lyckats med uppgiften hördes från spontana kommentarer framför allt av de äldre orienterarna.

– Tack för att vi äldre också får orientera på de krävande terrängområdena och inte bara behöver springa längs stigar, sade orienteringsprofilen Heikki Kyyrönen i klassen H70.

Skärgårdsträffens varumärke är även äggsmörgåsar och hembakt i serveringen. Samt påskdekorationer om tävlingen infaller på påsken.

– Ni har bästa serveringen, det lönar sig komma hit bara för att äta, säger kafeteriaansvariga Carola Penger sig ha hört av nöjda kunder och tackar liksom tävlingsledare Svante Pahlman det rutinerade talkogänget.

Då Piffen stod som arrangör fick enbart juniorer under 16 år tävla. 14 PIF-juniorer och fem äldre orienterare från Kimito SF deltog.

– Annars gick det bra men på elfte kontrollen gjorde jag en större bom, visar Simon Engström, åttonde i H16, på kartan efter tävlingen.

Emmi Virtala var tredje i D14, Elias Lindroos var fjärde i H14 och Emma Donner femte i D13.

Alla resultat:

https://www.piforienteering.fi/Site/Data/613/Files/Resultat_slutliga.htm

Ingela Mattsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit