Oron är delvis befogad, säger stadsplaneringsdirektör vid Åbo stad
Timo Hintsanen, som är direktör för stadsplaneringen i Åbo, medger att kritiken och oron delvis är befogad, både när det gäller Kakolabacken och byggandet överlag i Åbo.
– Kakolabacken planerades för cirka tio år sedan och då var situationen kanske annorlunda. Men i dag strävar man efter att beakta miljön och trivseln så mycket som möjligt i planläggningen. Men emellanåt lyckas det förmodligen inte fullt ut. Man kanske inte alla gånger kommer att tänka på hur miljön påverkas, säger Hintsanen.
Det kan också hända att staden och byggherren har olika intressen i fråga om planläggning och byggande.
Byggherren vill ha så mycket byggrätt som möjligt på ett område eftersom det ur byggarens synvinkel är ekonomiskt lönsamt medan man från stadens sida strävar efter att beakta miljön och att man bygger med tanke på invånarnas trivsel.
Hintsanen säger att det sällan uppstår konflikter på den här punkten. För det mesta kommer parterna överens.
– Målet är att båda ska vara nöjda och så blir det oftast. Och lyckas det inte så är det alltid invånarnas trivsel som går först.
Han säger att staden satsar mycket på trivsel och nyplanteringar när det gäller byggandet.
– I strategin och visionen för nybyggandet i centrum lyfts invånarnas trivsel fram och att det ska finnas träd och planteringar. Att plantera nya träd är ett effektivt sätt att skapa nya grönområden, säger Hintsanen.
– Men visst ska man också komma ihåg att beakta befintliga grönområden i planläggningen, säger han.
Men han är inte beredd att fullt ut skriva under kritiken mot att det på vissa håll i staden byggs för tätt och massivt och att det påverkar invånarnas trivsel. Framförallt inte när det gäller de tio höghusen invid Kuppisparken.
– På husens innergård har man byggt ett trivsamt grönområde för invånarna. Att husen står tätt stör inte, säger han.
Allmänt säger Hintsanen att frågan är mångfacetterad och att det finns många faktorer som påverkar hur ett område bebyggs och vilka följder det får.
– Bygger man tätt frigörs grönområden intill eller i närheten. Bygger man å andra sidan glesare och hus med färre våningar upptar det större markområden. Alternativet är att bygga på höjden, säger han.
Läs också: Kakolakullen sprängs för att ge plats åt höghus — Åbo skövlar en oas, säger kritiker
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.