Förflytta dig till innehållet

Österbottningar uppvaktade ministrar om skarvfrågan

En medborgardelegation från Närpes och Kaskö uppvaktade på fredagen två centerpartistiska ministrar – miljöminister Kimmo Tiilikainen och jord- och skogsbruksminister Jari Leppä – angående skarvarna.
Med sig hade delegationen över 4.200 underskrifter med kravet att myndigheterna gör något åt skarvproblemet i Pjelaxfjärden.
Närpes Kaskö fiskeområde anhöll för ett drygt år sedan om undantagslov hos NTM-centralen för att kunna vidta åtgärder, men myndigheten har ännu inte kommit med något beslut, berättar SFP i ett pressmeddelande.
– Skarvkolonin flyttade från Merikarvia efter att den schasades i väg 50 kilometer norrut till Pjelaxfjärden. Vattenkvaliteten har försämrats och lukten från fåglarnas avföring fördärvar miljön och trivseln i området. Kolonin i Pjelaxfjärden består av cirka 14.000 skarvar. Antalet har stigit mångfalt på bara två år. Skarvkolonin i Pjelaxfjärden äter 2.200–3.700 kilo fisk i dygnet, heter det bland annat.
SFP kräver att regeringen och myndigheterna tar tag i skarvfrågan på allvar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit