Otydlig information om försöket med tvåårig förskola väcker blandade känslor i Pargas och Kimitoön
I går på onsdagen skrev ÅU om att undervisnings- och kulturministeriet utsett de totalt 105 kommuner (senare rättat från 102) som ska delta i ett försök med en tvåårig förskoleundervisning för barn födda 2016 och 2017.
Texten innehöll dels felaktig information: De kommuner i Sydvästra Finland som delvis ska ordna tvåårig förskola, uppgavs höra till kontrollkommunerna som inte alls ordnar den tvååriga undervisningen.
Till den här kategorin hör Kimitoön, Aura, Eurajoki, Gustavs, Letala, Sagu och Säkylä i Sydvästra Finland.
Texten ändrades enligt förtydligade uppgifter.
Informationen har kommit sent
På onsdagen sade Pia Hotanen, som är chef för småbarnspedagogiken i Pargas, att frågorna först ska diskuteras internt.
När ÅU ringde upp henne på torsdagen igen, uppgav hon att försöket och den lilla information de hittills fått väcker blandade känslor.
– Naturligtvis är det bra att utveckla och pröva på nya saker, och visst finns det orsak att se över våra system beträffande barnens lärstig, säger Hotanen, och fortsätter:
– Men informationen vi fått är både snäv och sen. I det här skedet vet vi egentligen inget annat än att vi är med.
Hur försöket ska gå till är ännu oklart. Men ännu viktigare säger Hotanen, är att de inte fått veta vilka verksamhetsställen inom kommunen som ska få den tvååriga förskoleundervisningen från augusti fram till maj 2024, och vilka barn som inte får den.
– Några föräldrar har redan kontaktat oss med frågor, men vi har inte svaren. Hur ska de planera sin vardag?
Frågetecknen gör det nästintill omöjligt att planera för det kommande verksamhetsåret, berättar Hotanen. I februari brukar Pargas ordna en centraliserad ansökningstid, men i och med nuvarande oklarheter blir det svårt att organisera.
Kimitoön har ännu inte fått någon information
Hotanen önskar att informationen om försöket skulle nått dem tidigare, för att underlätta att hinna med bland annat rekrytering av personal.
Efter de rättade uppgifterna om Kimitoöns deltagande ringde ÅU också Kimitoöns ledare för småbarnspedagogik, Janni Ölander, för att höra hennes första reaktioner.
På torsdagen berättar Ölander att de ännu inte blivit kontaktade alls. Pargas och Åbo fick på onsdagen ett mejl om saken.
Så Ölander ringde själv ministeriet. Genom regeringssekreteraren fick hon då reda på att Kimitoön hör till den så kallade ”småkommunsförsöksgruppen”. Pargas och Åbo hör till en annan kategori (se den ursprungliga artikeln).
– Jag fick veta att den tvååriga förskoleundervisningen ordnas där det är möjligt, men att det finns vissa kriterier.
Vilka kriterier det rör sig om, och hur urvalsprocessen ska gå till, klarnade inte.
Istället uppgav ministeriet att ett informationstillfälle ska hållas den 5 februari, där de inblandade kommunerna får veta mer.
Under torsdagen fick ÅU inte tag i någon från ministeriet som kunde ge mer information.
Möjlighet till samarbete mellan kommuner
Trots alla otydligheter – vem väljer till exempel vilka verksamhetsställen som blir försöks- och kontrollgrupper? – ser Pia Hotanen i Pargas också flera positiva aspekter med att försöket ordnas.
– Det är en chans att se på våra styrkor, men också på var vi kan utvecklas.
Hotanen hoppas dessutom att nya samarbeten uppstår över kommungränserna, när många är i samma båt och kan dela erfarenheter.
– Vi kommer helt säkert vara i kontakt med Kimitoön.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.