Ovanlig lyx: En natt i en sovsäck i ett uppvärmt tält med frukost — de bostadslösas natt uppmärksammade hemlösheten i Åbo
Det är dimmigt och mycket fuktigt på Gamla Stortorget i Åbo klockan 6.30 på fredagsmorgonen. Termometern visar +6 grader.
Det enda som hörs är Domkyrkans klockor som slår och bilarna som kör in mot centrum.
I ett militärtält med kamin har hemlösa kunnat övernatta i oktobernatten.
— En del har kommit och gått under natten, andra har sovit hela natten i tältet, säger Cathina Sandelin från organisationen Varsinais-Suomen Sininauha, som koordinerar de bostadslösas natt i Åbo, som i år uppmärksammades natten mellan torsdag och fredag.
Kanske 7–8 personer har sovit i tältet under natten, men eftersom de inte har behövt anmäla sig är det svårt att säga exakt hur många som har utnyttjat möjligheten.
Minst 550 människor saknar hem i Åbotrakten
Enligt uppgifter från Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet är åtminstone 550 människor i Åbotrakten hemlösa. Av dem är omkring 100 kvinnor, som uppmärksammades speciellt i år, då nattens tema var Skuggornas kvinnor.
— Här har varit både kvinnor och män under natten, säger Sonia Stockmakari från den kyrkliga samfälligheten, som för första gången har jobbat under natten.
Hon har varit på Gamla stortorget sedan klockan 17.30 på torsdagen och säger att natten har varit lugn, men fuktig och kall. Bokcaféet har hållit öppet hela natten och erbjudit frukost och möjlighet att använda toalett.
Vilka tankar har den här natten väckt hos dig?
— Jag är lycklig över att ha ett hem. Utan ett hem är det inte lätt… Jag har funnits här för den som vill prata, och många vill. Den här natten är ett viktigt sätt att lyfta fram bostadslösheten, många deltog i programmet som ordnades på torsdag kväll.
Hon har arbetat med de bostadslösas natt redan före själva natten genom att samla in donationer. Under natten har det funnits mat, jackor, vantar och sockor, hygienartiklar och bland annat små lampor som den som behöver har kunnat ta.
Studerande har lättare att få bostad än tatuerade män med fängelsebakgrund
Cathina Sandelin arbetar främst med unga män under 30 år, som kommer ut från fängelset eller gör samhällstjänst.
— Många har problem med missbruk. Vissa dagar när man lyckas ordna lägenhet till någon känns det bra och det gör att man igen orkar många veckor framåt, andra dagar känns det ganska hopplöst. En del kanske får en bostad som de lyckas behålla i två veckor, sedan är de utan igen.
Hon säger att de bostadslösas natt är en stor sak för de hemlösa.
— Många har kommit och tackat och sagt att det är fint att vi är här och ordnar. Kvinnor har kanske lite lättare att få lägenhet än män, men om du har anmärkningar i kreditregistret är det mycket svårt att få lägenheter av privata hyresvärdar. Det behövs fler boenden med billiga lägenheter. Är du utan jobb är en hyra på 700 euro omöjlig.
Köerna till stadens TVT-bostäder är mycket långa och till exempel studerande som har sina papper i ordning har lättare att få bostad än unga män som är tatuerade från topp till tå och som har en fängelsebakgrund, säger hon.
— Man märker att många behöver någon att tala med. Vi försöker hjälpa på alla sätt. Om man så fort man vaknar på morgonen måste börja fundera på var man ska sova nästa natt är det svårt att kunna studera eller ha ett jobb.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.