Förflytta dig till innehållet

Oväntade godsaker på gurka!

Foto: Ebba Håkans

Grillad gurka med chimichurri

Har du inte provat att grilla eller steka gurka så är det dags nu. Servera med en god röra som förrätt eller till grilltallriken. Chimichurri används ofta som en kryddstark marinad till grillat kött och har sitt ursprung i Argentina och Uruguay – men passar lika bra till grönt och fisk.
4 portioner
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1,25 dl fint hackad persilja
1 msk finhackad färsk chili
2–3 fint hackade vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
1 tsk flingsalt
svartpeppar
2 frilandsgurkor eller 1 vanlig
Salt
Svartpeppar
1. Rör ihop alla ingredienser till chimichurrin. Låt smakerna dra ihop i tio minuter innan du smakar av med svartpeppar och om du tycker lite mera salt. Bäst blir smakerna om den får gotta till sig ett par timmar innan servering.
2. Dela gurkorna på längden, och även på mitten om det är långa gurkor. Salta och peppra.
3. Just innan servering: Grilla gurkorna på hög värme med insidan ner tills de får färg enligt grillens mönster.

Foto: Ebba Håhans

Gurksorbet med lime och thaibasilika

Serveras vanligen som en palate cleanser mellan olika rätter, för att neutralisera smaklökarna, men går även att servera som efterrätt. Kombinera till exempel med vaniljglass för en mera krämig avslutning på middagen. Eller varför inte skopa ner en liten sorbetboll i ett glas, och fylla på med valfritt bubbel?
600 g gurka
175 g socker
0,75 dl vatten
1 lime (saft och skal)
1 näve thaibasilika
1 äggvita eller 15 ml gin
(citronsaft)
1. Lägg vatten, socker, lime och basilika i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills sockret är upplöst och koka sedan upp innan du drar sirapen från plattan. Låt kyla.
2. Skölj och dela gurkan i mindre bitar.
3. Mixa gurkan tillsammans med den kylda sirapen och äggvita eller gin. Smaka av med citronsaft för en mera syrlig sorbet.
4. I glassmaskin: Följ maskinens instruktioner.
4. Utan glassmaskin: Frys ner i en lufttät behållare och rör om emellanåt för att bryta kristallerna. Alternativt kan du köra glassen i matberedare några gånger.
5. Ta fram 5 minuter innan servering.

Foto: Ebba Håkans

Gurksallad med fänkål, jordgubbar och dill

Utmärkt sallad till fina fisken. Men om du byter ut dillen mot en annan ört (och vitpeppar mot svartpeppar) kan du förvandla den till en sidorätt för vilket protein som helst.
4–6 portioner
1 normalstor gurka
1 fänkål
1 tsk korianderfrön
Dillolja:
3 msk olivolja
0,5 dl finhackad dill + ”håren” från fänkålen
salt
vitpeppar
Till toppen:
jordgubbar
färsk dill
flingsalt
1. Blanda ingredienserna till dilloljan och smaka av med salt och vitpeppar.
2. Skär gurkan i osymmetriska bitar och fänkålen i tunna skivor (gärna med en mandolin). Lägg i en skål och krydda med krossade korianderfrön.
3. Vänd ner oljan över salladen och lyft den till en serveringsskål.
4. Toppa med skivade jordgubbar, grovt hackad dill och flingsalt.

Foto: Ebba Håkans

Grön gazpacho med kokosmjölk

En fräsch soppa som kan serveras kall, ljummen eller varm. Passar bra som förrätt och räcker då till fyra personer. Som huvudrätt räcker den till två personer.
1 burk kokosmjölk (låt stå i kylen över natten om soppan ska serveras kall)
1 normalstor gurka
1 salladslök (även stjälken)
2 vitlöksklyftor
0,5 kruka persilja eller koriander
0,5 ekologisk citron (saft och skal)
2 msk olivolja
salt
vitpeppar
Till toppen:
valfria krutonger
hackade örter
(örtolja)
1. Mixa alla ingredienser till en slät soppa.
2. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera till exempel med grillad halloumi och/eller gurk- och melonspett. Ett bröd vid sidan om gör rätten till en komplett middag.

Gurk- och melonspett med sting

Ett utmärkt tillbehör till grilltallriken eller till den gröna gazpachon.
1. Skär gurka och vattenmelon i lika stora kuber.
2. Marinera med olivolja, krossade chiliflingor, salt och svartpeppar.
3. Trä på spett och servera som de är eller grilla.

Foto: Ebba Håkans

Halvt syrad gurka

På Youtube finns en typ som gör videoklipp där han syrar så gott som allt. Du hittar honom om du skriver in ”Brad makes” och det här receptet är till hälften ”stulet” av honom. Kryddningen bestämmer du själv.
1 liter vatten
35 g salt utan jod
5–6 frilandsgurkor
1 stor glasburk med lock (måste inte ha silikonring)
Förslag till smaksättning: Senapsfrön, dill, chili, vitlök, olika örtfrön, fänkål, chili, pepparrot, ätbara blommor, pepparkorn med mera.
1. Koka upp vattnet och låt svalna till rumstemperatur.
2. Häll vattnet i glasburken och tillsätt saltet.
3. Skaka burken för att lösa upp saltet och krydda din lag.
4. Tvätta frilandsgurkorna (och skrubba om de är väldigt taggiga).
5. Droppa ner gurkorna och skaka om. Lägg på locket och ställ i kylen.
6. Vänd på burken varje dag för att blanda ingredienserna. Efter tio dagar är de färdiga och för varje dag som går i kylen blir de mer lika saltgurkor.
 
Ebba Håkans
HSS-Media

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit