På grund med vilje – risk för strömavbrott fick kaptenen att strandsätta Amorella

– Läckaget innebär risk för strömavbrott. Därför beslutar jag att strandsätta fartyget.
Det sade Amorellas befälhavare Rune Fellman när sjöförklaringen inleddes i Ålands tingsrätt på fredagen. Han beskriver orsaken som ”ett ytterst osannolikt, oförutsebart tekniskt fel, som inträffade i en trång passage”.
Handläggningen inleddes med Rune Fellmans egen redogörelse för Amorellas grundstötning vid Hjulgrund i Föglö den 20 september. Det börjar med att lotsen klockan 12.34 noterar att Amorella inte styr normalt, utan drar åt styrbord. Linjelotsen går över till handroder, men giren mot styrbord fortsätter. När rodret sedan börjar lyda är det för sent. Grundstötningen sker vid 12.36, i samma ögonblick som Rune Fellman kommer upp på bryggan.
– Lotsen lägger om rodret dikt styrbord, och fartyget girar mot babord, sade Rune Fellman.
Prediktorn, som visar var fartyget med bibehållen kurs och hastighet befinner sig efter en minut, anger då att Amorella riskerar att hamna på grunt vatten söder om farleden.
– Jag slår full back i styrbords propeller och fullt fram på babords. Känslan på bryggan var att grynnorna i söder var väldigt nära, sade Fellman.
Amorella återgår till att lägga sig i farledens riktning. Besättningen inleder skadekontroller efter grundkänningen. Rune Fellman drar ner på farten, men märker att fartyget börjar driva på grund av vinden.
– Vi börjar driva norrut. Vi har en slagsida mot styrbord, och fyller babords kompensationstank, sade Fellman.
Djupgången ökar i fören och från maskinrummet meddelas om ett allvarligt läckage.
– Läckaget innebär risk för strömavbrott. Därför beslutar jag att strandsätta fartyget, sade Fellman.
Långgrund strand blev räddningen
Han väljer västra sidan av Österviken, där stranden är långgrund. Fartyget börjar gira från farleden och farten dras ner. Klockan 12.52 ligger hon helt stilla.
– Ingen människa kunde då säga om vi strandat eller ej, det gick så omärkbart.
Efter strandsättningen inleddes arbetet med att evakuera passagerare och icke-nödvändig personal, utvärdera skador och påbörja bärgning. Skadan konstaterades vara en spricka i skrovet i det så kallade AC-rummet för luftkonditionering.

Tillgången på färskvatten och toaletter fungerade inte, så passagerarna evakuerades snabbt. De kördes iland vid Svinö av sjöräddningens Ulabrand och gränsbevakningens mindre båtar. Därefter evakuerades servicepersonalen.
”Uppenbart tekniskt fel”
Vad gällde orsaken till haveriet var Rune Fellman tydlig.
– Det var ett uppenbart tekniskt fel. Då farten togs ner vid giren så fortsatte propellerstyrningen till fullt backläge i stället för önskat läge. En boosterventil hade fastnat, som sedan släppte och vi fick tillbaka manöverförmågan. Men då var det för sent att undvika grundstötning.
Kamewan – propellern med ställbara blad – hade enligt Rune Fellman skötts enligt alla tillverkarens regler.
– Det var ytterst osannolikt, oförutsebart tekniskt fel, som inträffade i en trång passage. Varken jag eller någon i min besättning kan hållas ansvariga för händelsen.
En meter vatten i AC-rummet
Nästa vittne i tingsrätten var linjelotsen Anders Jansson, som bekräftade Rune Fellmans berättelse, liksom även första styrman Julia Swahn och maskinchefen Stefan Mattsson.
– Jag arbetade i hytten vid datorn när jag kände att det skakar till. Jag tittar ut och tänker ”här är inte var vi skulle vara”, sade Stefan Mattsson.
Nere i kontrollrummet pågår ”en massa larm”. I AC-rummet är vattennivån cirka en meter, och pumparna räcker inte till. Stefan Mattsson meddelar befälhavaren.
– Till slut måste vi ta bort pumparna och stänga luckan till utrymmet. Vatten har trängt in i andra utrymmen också, via kabelgenomföringar.
Sista vittne var Tage Lindfors, vd för ASCE ab och expert på fartygsstabilitet. Han kallades till Viking Lines kontor på söndagen för att fortlöpande följa Amorellas stabilitet utifrån de åtgärder som vidtogs, från lossning av passagerare till tömning av tankar, och för att räkna på värsta tänkbara scenarier.
–Om man inte vet hur stor skadan är så är det bäst att torrsätta fartyget, sade Lindfors.
Sjöförklaringen återupptas och avslutas på fredag nästa vecka. Då hörs det enda återstående vittnet, vakthavande maskinmästare Jan-Åke Rosenberg.
Rättens ordförande var tingsdomare Pia Jacobsson.
Där e gnepigt O automaten hinner int med utan man ska i .god tid ta ” hjälp till ”me joysticken ,ty annars far d på,tok o d e int ända ställen på,rutten ?Teknist fel e alltid lätt att påstå eller ”I himill7nen ”erehdys ?Har ja fel eller rätt?