På Röda Korsets onsdagsbingo är alla vinnare
Kommersiellt samarbete: Finlands Röda Kors Åbolands distrikt
Varje onsdag i tjugo år har rödakorsvännerna ordnat bingo på ålderdomshemmet Regnbågen i Korpo. Bingotimmen ökar samhörigheten bland boende, personal och vänner och är ett roligt avbrott i vardagen.
Klockan är två på onsdagen och precis som alla andra onsdagar förbereder rödakorsvännerna bingospel på ålderdomshemmet Regnbågen i Korpo.
Vid det långa bordet sitter Elisabeth Johansson, 92 år, och plockar ihop spelknapparna för dagens bingotimme. Knapparna är gjorda av enkvistar som sågats till och målats röda. De är lätta för de äldre att handskas med. Tjugofem knappar ska det vara på varje bingoplan som också de är extra stora för att det ska vara enkelt att se siffror och bokstäver.
Bingotimmen på Regnbågen i Korpo har ordnats varje onsdag höst, vår och vinter i 20 år. Elisabeth är en av rödakorsvännerna och har kommit hit nästan varje vecka i 15 års tid för att ordna bingoknapparna och assistera de boende med att hitta rätt nummer på bingoplanen.
– Jag orkar inte så mycket, men det här passar bra och det är samtidigt lite lek. Man får väl
komma hit och spela sen när man inga orkar komma och plocka knappar, säger Elisabeth.
Vänverksamhet med 20 år i bagaget
I år är det 21 år sedan som Rödakorsvännerna kickade igång sin verksamhet i Korpo. Ulla Alstrand var en av initiativtagarna tillsammans med Inger Wiklén och Ritva-Leena Westerback.
– Det började så att jag skulle gå med i församlingens vänverksamhet, men det blev ingenting. Då sa jag till Inger att kan inte vi starta en vänverksamhet, säger Ulla.
Sagt och gjort. De tre kvinnorna satte brev i postlådan hos alla dem som skulle passa som
rödakorsvän.
– Vi skrev ett vackert brev och lade det i postlådorna och en del av dem som fått brevet hörde av sig. Det kom nog femton stycken med det samma och sen har det ökat hela tiden och rullat på, säger Ulla.
I dag finns det sjutton Korpovännerna som på ett eller annat sätt hjälper, hälsar på och stöder äldre på ön. Det är Ulla som leder gruppen.
Första onsdagen varje månad träffas gruppen och fördelar uppgifterna. Det är allt från onsdagens bingospel till tisdagsträffar för daglediga. Vännerna samarbetar med församlingen och har även ordnat vänfester i samband med vändagen.
Viktigt för vännerna och de äldre
Men den här onsdagen är det alltså bingo som gäller och exakt klockan 14.30 börjar den första bingoturen. I dag är det Erik Lindström som är bingoutropare och han hälsar alla välkomna till dagens spel. Siffrorna ropas ut både på finska och svenska och bingoutropen kommer med jämna mellanrum från olika sidor av bordet.
Femtio minuter och tre ronder senare står det klart att veckans storvinnare är Bernt Mårtensson som vunnit både frukter och karameller. När spelet är slut dricks det kaffe och alla de som inte hade turen på sin sida får varsin frukt.
Ann-Cathryne Arvidsson jobbar som sjukskötare på Regnbågen och hon är mycket nöjd över samarbetet med Korpovännerna.
– Både vi och de äldre tycker om när vännerna kommer. Vi här på Regnbågen försöker jobba så att de äldre har varierande sysselsättning. Rödakorsvännerna är en hjälpande hand många gånger, säger hon.
Bingospelet är bra både för att träna den kognitiva förmågan och för att skapa en känsla av gemenskap på boendet.
– Det ger stimulans för hjärnan men framför allt är det viktigt att mötas, sitta och diskutera och samtidigt ha sysselsättning. Att mötas faller ofta bort när man blir äldre och alla har inte så mycket besök. Därför försöker vi skapa mycket gemenskap här, säger hon. Även för Ulla har vänverksamheten kommit att betyda mycket.
– Man ger men man får hemskt mycket också när man går och hälsar på äldre. Många är väldigt glada och pratsamma och vill berätta om sitt liv och allt möjligt. Jag är jätteglad när jag kommer hem efter en träff eller ett hembesök, säger Ulla. Och onsdagens bingotimme lär fortsätta många år till.
– Det går på rutin. Det skulle vara konstigt för oss om det att skulle det falla bort. Så länge jag orkar så är jag med och sen när jag inte orkar dra det mera ska jag komma och spela, säger Ulla.
Text: Andrea Södergård
Foto: Sofia Jern
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.