Förflytta dig till innehållet

Pargas budgeterar för svårare tider

Kim Lund
en man i glasögon

Patrik Nygrén. Stadsdirektören för sitt budgetförslag till stadsstyrelsen på måndag. Foto: Kim Lund


Pargas stadsstyrelse tar på måndag itu med budgetförslaget för år 2018. På resultatsidan visar förslaget ett underskott på två miljoner euro, vilket inte har hänt på de senaste fem åren, säger stadsdirektör Patrik Nygrén.
– Det är ganska exceptionellt, men vi vill avvakta och se åt vilket håll utvecklingen går innan vi höjer skatterna. Vård- och landskapsreformen är stora osäkerhetsmoment inför de kommande åren.
– År 2019 kan också löneutgifterna öka med cirka en miljon till följd av att besparingarna som uppstod tack vare konkurrenskraftsavtalet då inte längre syns.
Budgetförslaget innehåller också ett inbesparingskrav på 230 000 euro. Summan är så pass liten att besparingarna knappast kommer att synas i verksamheten, säger Nygrén.
– Det är inga dramatiska summor. Det kan handla om enskilda övervägningar vid materialanskaffningar eller anställandet av vikarier som man får ta ställning till om det är något man kan avstå ifrån.
Inom näringslivstjänster har man budgeterat pengar för tilläggspersonal i form av en näringslivsutvecklare eller motsvarande, och också inom planläggningen finns det pengar för att anställa en landskapsarkitekt. Däremot finns det inga pengar reserverade för markköp på Ernholm i Nagu.
– Det finns ingen politisk vilja att gå vidare med projektet, och därför har jag inte fört in några pengar för ändamålet.
Investeringsbudgeten uppgår till drygt 7 miljoner euro. De största enskilda satsningarna är renoveringen och tillbyggnaden av Sunnanbergs skola som nästa år föreslås få 700 000 euro och år 2019 ytterligare 900 000.
Skolcentret i Pargas ska förnyas för två miljoner euro de kommande fyra åren. I det ingår bland annat nya klassrum för musik-, slöjd-, samt fysik- och kemiundervisningen.
I Nagu görs en grundlig renovering av gästhamnen. Det är en investering i miljonklassen, men här räknar Pargas med att få upp till 60 procent extern finansiering.
– Det är en nödvändig investering för att verksamheten ska kunna fortsätta där. Strandlinjen och strandmuren håller på att rasa ihop och bryggorna måste också förnyas, säger Nygrén

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit