Pargas ekonomi i gungning — samarbetsförhandlingar kan bli aktuella nästa år
Pargas stadsstyrelse får på måndag ta emot en dyster rapport över stadens ekonomi. På mötet går man igenom hur väl man har lyckats följa budgeten under årets första sex månader och hur prognosen ser ut för nästa år.
I likhet med andra kommuner i landet har coronaepidemin gjort ett stort hål i kommunkassan.
De direkta kostnaderna har ökat med cirka 300 000 euro. I summan ingår bland annat ombyggnaden av hälsocentralen i Pargas så att man fick en skild smittskyddsdel och inköp av munskydd till sjukvårdspersonalen.
Minskade intäkter slår ännu hårdare
Men det är ändå inkomstbortfallet som uppstått till följd av epidemin som har haft en ännu större inverkan på ekonomin. Till exempel hälsovården har tappat 600 000 euro i uteblivna avgifter, säger stadsdirektör Patrik Nygrén.
— Antalet besök i hälsocentralerna under våren och sommaren var på en helt annan nivå än under normala år. Tandvården låg helt nere och hälsocentralerna gick på sparlåga. De här uteblivna besöksavgifterna har haft en stor betydelse för ekonomin.
Inom äldreomsorgen beräknas personalkostnaderna bli en halv miljon större än beräknat.
Inom småbarnspedagogiken minskar inkomsterna med drygt 180 000 då folk har haft sina barn hemma och inte behövt betala dagisavgifterna. Trots det har man haft kvar de fasta kostnaderna för personalen, förklarar Nygrén.
Omhändertagna barn blir dyra för kommunen
Familjetjänsterna har inte direkt drabbats av coronaepidemin, men där riskerar man överskrida budgeten med nästan 900 000 euro.
— Situationen är jätteutmanande och överskridningen är otroligt stor i förhållande till budgeten. Vi har aldrig sett en så stor procentuell ökning av kostnaderna.
Orsaken är enkel: antalet omhändertaganden och placeringar har ökat de senaste åren och många av de omhändertagna barnen har krävt dyr anstaltsvård.
Under tiden 1 februari till 31 maj gjordes 175 barnskyddsanmälningar i Pargas.
Samtidigt har familjeenheten fått mera resurser för att med förebyggande arbete få ner antalet omhändertaganden.
Permitteringar kan bli aktuella
Inför måndagsmötet föreslås en rad tuffa sparåtgärder: inköp av material och förnödenheter ska stoppas, vikarier ska anlitas endast i undantagsfall, resekostnaderna ska minimeras och så vidare.
— Åtgärderna är nödvändiga för att kunna balansera årets budget, säger Nygrén.
Men om situationen är besvärlig just nu, kan staden vara i ännu större knipa nästa år. Statsandelarna ser ut att minska med omkring fyra miljoner och någon ökning av skatteintäkterna är knappast att vänta.
— Det blir jätteutmanande och mycket, mycket svårt att få ihop budgeten för nästa år. I år har vi chans att få budgeten i balans, men nästa år blir det tajt.
Kan det bli aktuellt med samarbetsförhandlingar och permitteringar?
— I år är det inte aktuellt men frågan har diskuterats och nästa år kan man inte utesluta det. Det beror på hur väl nämnderna och avdelningarna lyckas i höstens budgetförhandlingar.
Ja, barnskyddet förbrukar stora summor. Men är någon förvånad?
Kanske ta sig en titt i spegeln onödiga tjänster bort