Förflytta dig till innehållet

Pargas firar Finland 100 år med konsert

Fia Isaksson. ÅU-foto


Pargas stads kulturenhet ger 100-årsjubilerande Finland en musikalisk gåva i Pargas kyrka på lördag. Konserten hade först arbetsnamnet ”Love&Peace” men det lät lite för hippieaktigt, säger kulturchef Fia Isaksson om konserten som nu går under namnet ”En gåva i toner”.
Men kärlekstemat märks fortfarande i repertoaren, säger Isaksson.
– Det handlar om att ta hand om varandra, miljön och naturen och om att vara tillsammans.
En annan röd tråd är att alla uppträdande på ett eller annat sätt har anknytning till Pargas. Antingen så att de bor här, är födda här, har sommarstuga eller jobbar i Pargas.
Petri Haapasalo ingår i den arbetsgrupp som har planerat programmet och han lovar en överraskande blandning av musikstilar.
– Vi har bland annat Folkrörelsen som riktar in sig på folkmusik, Essi Luttinen representerar klassisk musik och så har vi de renodlade jazzmusikerna Niklas Winter och Severi Pyysalo. Allt framförs med äkta rock`n roll attityd.
Det blir också improvisation på en flygel och två orglar samt egen poesi av Dick Karlsson, dans och körsång.
– Det blir många överraskningar, säger Haapasalo.
Konserten börjar klockan 17 i Pargas kyrka på lördag den 14 oktober. Valet av konsertplats är också lite annorlunda, säger Isaksson.
– Man får till exempel applådera i kyrkan och i gångarna kommer det visas dansföreställningar.
Konserten är ett samarbete mellan Pargas stads kulturenhet, Väståbolands församlingar och enskilda musiker, dansare och konstnärer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit