Pargas föreslås införa vikariestopp, eller vikarier bara i undantagsfall
Pargas stads resultat ser i prognoserna ut att bli betydligt sämre än det budgeterade minusresultatet på minus två miljoner. Prognosen talar nu om ett minus på 5,8 miljoner euro.
Kalkylen innehåller ett bortfall på cirka 1,4 miljoner euro i skatteinkomster, 100 000 mindre i statsandelar, samt stora överskridningsrisker inom social- och hälsovårdsavdelningen och även överskridningsrisker inom bildningsavdelningen.
På samarbetskommitténs möte på torsdagen (5.9) diskuteras det ekonomiska läget i staden också. Man har bett personalen komma med nya initiativ och idéer då staden har så begränsad ekonomi.
I beredningen till stadsstyrelsens möte på måndagen har ekonomichefen Petra Palmroos listat en del åtgärder som kortsiktigt ska tas i bruk – förutsatt att stadsstyrelsen alltså omfattar beredningen.
Bland de kortsiktiga åtgärderna som föreslås finns att förmännen ska omfördela jobbet vid personalfrånvaro, vikarier anlitas endast i undantagsfall, oavlönade ledigheter ska beviljas om verksamheten det tillåter, nyanställningar ska senareläggas, utbildningar som inte redan är bokade och beviljade ska stoppas, möten ska ordnas digitalt för minimera resekostnader, alla inköp ska i första hand stoppas.
Stadsstyrelsen som möts på måndag diskuterar också bland annat konkurrensutsättning av hamnvärdskapet i Nagu gästhamn och ett utlåtande om förbud mot fyrverkeripjäser i centrala Pargas.
Är det inte alltid ett undantagsfall då vikarier behövs? Gör inte vikarien någon nytta så ska man naturligtvis inte anlita en. Ifall omfördelning av sysslor kan ersätta ett vikariebehov vid tillfällig frånvaro så råder det väl överkapacitet i normalläget? Är organisationen så slipad att det inte finns överkapacitet leder omfördelingen av sysslor till överbelastning som i sin tur leder till ökade kostnader.
Det samma gäller anskaffningar. De ska ju alltid fylla ett verkligt behov och göras till ett förmånligt pris utan en massa mellanhänder och avtal med föråldrade prislistor.
Brist på skolning leder till brist på kunskap som leder till dåliga beslut och ökade kostnader. Tidigare kortsiktiga beslut har lett till bl.a. den renoveringsskuld som råder i stadens fastigheter, och ju mer man kortsiktigt stryper åt bildning och social & hälsovård desto högre blir överskridingarna i framtiden. Det lönar sig inte att kissa i byxan trots att det värmer en stund.
För all del, diskutera ni fyrverkerier om nu det är så viktigt.
Slå ihop Malms och Sunnanbergs skolor.