Förflytta dig till innehållet

Pargas IF inleder elitsatsning med Fredric Portin vid rodret

Fredric Portin meddelade tidigare under hösten att han avslutar sin egen elitsatsning. Nu ska han hjälpa andra att nå toppen.


Pargas IF:s orienteringssektion inleder en nysatsing under ledning av landslagsorienteraren Fredric Portin, som blir elitkoordinator i föreningen.
Portin meddelade tidigare i höst i en intervju med Yle att han lägger av med sin elitsatsning och satsar på familjen och tränarrollen. Familjen Portin flyttade i somras till Pargas. Nu vill han – vid sidan av arbetet – hjälpa till att lyfta Piffens orienteringssektions verksamhet och framgång till en ny nivå.
– Jag har redan en tid varit intresserad av att etablera en svenskspråkig elitmiljö i Åbotrakten. Piffen står för starka traditioner och genom att sparka igång elitprojektet hoppas jag kunna mobilisera alla krafter, säger Portin om bakgrunden till sitt engagemang.
–  Min målsättning är först och främst att hjälpa unga, motiverade finländska orienterare framåt. De större stafetterna innebär utmärkta möjligheter att lära sig, därför är även framgång i dem i fokus.
Portin kommer även att representera Piffen som idrottare.
Portin är uppskattad som FSO:s tränare och i Piffen är man mycket glad över att han vill dela med av sin kunskap och erfarenhet i föreningen.
– Vi har redan flera år funderat på att göra en större satsning på våra lovande juniorer. Då Portin tog kontakt med oss föll pusselbitarna på plats, säger orienteringssektionens ordförande Max Laurén om bakgrunden till satsningen.
Målsättningen är regelbunden verksamhet i Pargas, 3-4 gånger i veckan, till exempel teknikträning med pannlampa varje onsdag under vinterhalvåret. Träningarna är även öppna för alla övriga orienterare i Åbotrakten.
Piffen hade på 90-talet bred elitverksamhet och nu vill flera av dessa tidigare stjärnor tillsammans med Portin bygga upp en långsiktig nysatsning.
– Vi vill erbjuda Amy Nymalm och Ida-Marie Cederberg möjlighet till satsning individuellt och i stafett. Några lovande unga damorienterare har redan bestämt sig att flytta till Piffen inför nästa säsong. Även Fredrics fru Laura har flyttat till Piffen, säger Sanna Nymalm, en av initiativtagarna till satsningen.
–Samtidigt får Piffens egna yngre juniorer goda möjligheter att följa de äldres fotspår. Föreningens målsättning är pallplats i Venlakavlen i Virmo 2021.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit