Förflytta dig till innehållet

Pargas Svenska Pensionärer också utsatta för försök till nätsvindel

I förrgår rapporterade ÅU om att någon försökt fiska pengar av fotbollsföreningen Åbo United. Föreningens kassör fick ett mail, till synes från ordförande, med en uppmaning att betala 5000 euro. Nu berättar Mikael Reuter, ordförande för Pargas Svenska Pensionärer att de blivit utsatta för samma sak.
– Det var vår kassör som fick ett mail, med min adress som avsändare, med en uppmaning om att betala 4000 euro. Men när han skulle svara på mailet var det en annan adress som stod som mottagare. Det är alltså inte fråga om att min e-post är hackad, utan någon har kunnat få min mail att stå som avsändare, säger Reuter.
I Åbo United-fallet hade det varit mycket svårt att avgöra om mailet var äkta eller inte. För Pargas Svenska Pensionärer var det ändå inte något tvivel om att det handlade om en bluff, eftersom svenskan var bristfällig.
– Men det är ju väldigt avancerat att de har hittat oss, vet att vi pratar svenska och kan maskera ett mail så det ser ut som att jag är avsändare.
Pensionsföreningen har ännu inte diskuterat hur man går vidare med bedrägeriet. Nätpolisen Riku Sukari som ÅU intervjuade igår menade att det alltid är värt besväret att göra brottsanmälan – även om man inte själv har förlorat pengar kan någon annan har gjort det. Pargas Svenska Pensionärer och Åbo United är inte de enda åboländska föreningarna som blivit utsatta för den här sortens bluff. I förra veckan rapporterade Turun Sanomat om att flera av TPS juniorhockeylag också har utsatts för lurendrejeri, men att ingen föreningsaktiv hittills har gått i fällan.

Mikael Reuter, ordförande för Pargas Svenska Pensionärer. Foto: Jean Lindén.


Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit