Förflytta dig till innehållet

Pargas vill förkasta bryggbesvär från Norrskata

Arkiv/Kim Lund

Gästhamnen och butiken i bakgrunden har varit stängda i somras på grund av bryggtvisten mellan Dagema och Pargas stad. ÅU foto


Pargas stadsstyrelse vill att Åbo förvaltningsdomstol förkastar Norrskataföretaget Dagemas besvär om uppsägningen av arrendeavtalet mellan staden och företaget.
Stadsfullmäktige sade upp avtalet i september eftersom man ansåg att Dagema inte har skött underhållet av gästhamnsbryggan på ett sådant sätt som förutsätts i avtalet.
Dagema skriver till förvaltningsdomstolen att uppsägningen är olaglig och Pargas har överskridit sina befogenheter genom att säga upp avtalet. Företaget yrkar på att beslutet inte verkställs och att Pargas stad åläggs att betala Dagemas rättegångskostnader.
Bryggan var i dåligt skick och sjönk delvis innan den bogserades bort med den påföljden att butiken och gästhamnen i Houtsala var stängda i somras.
I arrendeavtalet mellan staden och Dagema sägs det att hyrestagaren förbinder sig att underhålla gästhamnsbryggan och att företaget har rätt att på egen bekostnad förnya bryggan.
Dagema tolkar formuleringen som att företaget har rätt, men inte skyldighet att förnya bryggan. Staden å sin sida anser att bryggunderhållet entydigt är på Dagemas ansvar.
Genom att föra bort bryggan har Dagema inte heller kunnat använda området till det ändamål som det är avsett för i avtalet, anser Pargas stad.
Företaget har också lämnat in en stämningsansökan till Egentliga Finlands tingsrätt där man yrkar på att staden ersätter företaget med drygt 70 000 euro för bland annat utebliven inkomst på grund av att avsaknaden av en brygga i gästhamnen.
LÄS OCKSÅ:  Norrskataföretag kräver Pargas stad på 70 000 euro
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit