Förflytta dig till innehållet

Pargasbo på Bali-semester: Folk är nedstämda och oroliga

Innan oron bröt ut. Matilda Essén, till vänster, är på semester på Bali tillsammans med sin pojkvän Tobias och sin kompis Madelene. Foto: Privat


– Jag träffade vår resebyrås läkare, hans familjs hus och bil ligger ligger helt under aska. Han visste om fem personer som redan har dött av det. Folk som bodde närmare vulkanen har kommit hitåt och vårt hotell är ganska är ganska överfullt nu med människor som vill hem men då flygen inte åker.
Så berättar Pargasbon Matilda Essén som den 20 november åkte till Bali tillsammans med sin  pojkvän Tobias Hansson (hemma från Malmö) och sin åländska kompis Madelene Karlsson. De reser med den svenska resebyrån Apollo och ska åka hem igen den 4 december – är det tänkt.
Hotellet de bor på ligger i Tanjung Benoa, 80 km från vulkanen Agung. Agung har pyrt en del hela hösten, men förra lördagen visade den tecken på att ett större utbrott kan vara på väg. Mindre explosioner har förekommit och den spyr ut aska i en sådan omfattning att lokalbefolkningen som bor när den har evakuerats.
Balis flygfält stängdes i måndags, och nu är flygfältet stängt åtminstone till torsdag, men nya besked kommer dagligen.
– Man märker på lokalbefolkningen är de är väldigt nedstämda och ber hela tiden. Turisterna är väldigt oroliga och skyddsmasker för ansiktet är redan slutsålda i alla butiker. Folk har bunkrat upp vatten och mat, berättar Matilda.
Ön Bali i Indonesien är ett stort turistmål, naturskönt och vackert. Men nu ligger havet utanför deras hotell tomt på båtar och folk, och gatorna gapar tomma. Folk söker skydd och hålls helst inomhus.
– Förr var det dagligen vattenaktiviteter och fullt med båtar i havet, nu har de flesta som säljer turistaktiviteter stängt. Nu gäller det mest att vara på hotellet bara.
– För tillfället blåser vinden åt andra hållet, så det är bättre för oss, medn de har meddelat att vinden kan ändras och då blir det enbart att hålla sig inomhus och använda masker. En större explosion väntas och då kan vi bli av med elektriciteten.
– Hotellet vi bor på har informerat rätt dåligt, men resebyråns information fungerar bra, konstaterar Matilda Essén. Men den som allra snabbast informerade henne om att Agung är aktiv och Bali hamnat i hela världens nyhetsfokus var mamma i Pargas.
Att flygplatsen på Bali är stängd har hittills, enligt rikssvenska nyhetsbyrån TT, medfört 500 avbokade flygningar. Hotell- och boendekapaciteten på Bali sätts verkligen på prov då tiotusentals balineser har varit tvungna att evakueras från sina hem, och många tusentals turister inte kan flyga hem.
Att omdirigera folk att flyga från Indonesiens huvudö Java är inte så enkelt, en bussresa till huvudstaden Jakarta tar beroende på var man befinner sig på Bali minst ett dygn, ett inrikesflyg skulle ta knappa två timmar – om flyget gick.
Vulkanen Agungs senaste stora utbrott var 1963.
Läs också om familjen Esséns båt Matilda; Egil Essén döpte i tiderna sin båt efter barnbarnet Matilda.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit