Förflytta dig till innehållet

Partiordförande Petteri Orpo chockad över Kirsi Pihas beslut – tror fortfarande på valseger i kommunalvalet

Man i mörk kappa.
Petteri Orpo. ÅU-foto

Kirsi Pihas beslut att dra tillbaka sin kandidatur i Helsingfors borgmästarval överraskade Samlingspartiet totalt, men partiordförande Petteri Orpo tror inte att beskedet tär på väljarstödet inför kommunalvalet.

Överraskande meddelade Samlingspartiets borgmästarkandidat Kirsi Piha på lördagskvällen att hon drar sig ur valet och inte längre är intresserad av att bli Helsingfors nästa borgmästare.

Partiordförande Petteri Orpo säger att beskedet kom som en chock för honom. Han fick veta om Pihas beslut endast ett par timmar innan hon publicerade sitt blogginlägg där uppgiften framkommer.

— Vi talades vid över telefon och jag bad henne då att ännu fundera över sitt beslut, men hon hade bestämt sig, säger Orpo.

Orpo vill inte spekulera i några detaljer kring varför Piha valde att avstå från sin kandidatur. De enda orsakerna han känner till är de Piha skriver om i sitt blogginlägg.

I blogginlägget är Piha förtegen kring detaljerna, men hon skriver bland annat att ”partiets grundläggande värde är att skapa ett välmående och företagsamt samhälle där alla kan försöka, arbeta och leva ett gott liv. Alla. Det baserar sig inte på ett fördomsfullt och kränkande tänkesätt. Man gör inte politik på människors värde.”

Hård ton på sociala medier oroar

För partiet innebar beskedet en chock. Att beskedet också kan ha en bestående påverkan på väljarna tror Orpo inte.

I samband med Pihas besked har en diskussion väckts kring partiets ideologi, hur olika åsikter framställs på sociala medier och hur enigt partiet i dagsläge är.

Orpo säger att Piha likt många andra politiker tyvärr tvingades uppleva avigsidan med sociala medier, platsen där förutom goda budskap också mobbning och osakligt beteende sprids i snabb takt.

— Jag är verkligen oroad över vad det kan göra för vår demokrati om beteendet på sociala medier leder till att folk i framtiden inte längre vill ställa upp i val. Och då pratar jag inte specifikt om vårt parti utan det gäller alla, säger Orpo.

— Det är en mycket hård ton som gäller på sociala medier.

Orpo betonar ändå att partiets linjedragningar inte slås fast på nätet.

— Jag vill betona att våra linjedragningar inte fastställs på Twitter utan på vår partikongress, säger han.

Tror på valseger i kommunalvalet

I samband med partiets partikongress hösten 2020 sade Orpo att han starkt tror på en valseger i vårens kommunalval.

Tror du fortfarande på en seger i valet?

— Ja, det gör jag. Det här beskedet var en stor besvikelse för oss alla och ett bakslag för distriktet i Helsingfors, men vi arbetar vidare. Vi har gjort mycket goda förberedelser och vi står på en stabil grund, säger Orpo.

Att övergå till oppositionen efter riksdagsvalet 2019 var svårt för partiet som då hade suttit i regeringen sedan 2007. Nu anser Orpo att partiet har lärt sig hur man på olika nivåer som oppositionsparti når ut till väljare.

— Vi har blivit bekvämare i rollen och bättre på att föra fram vår åsikt. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: väljarstödet ökar inte av att man kritiserar regeringens åtgärder, utan av att man kan komma med egna, goda alternativ.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit