Pilotprojekt på Viking Line: Matavfallet på M/S Mariella minskade med 40 procent
För fyra månader sedan inledde Viking Line ett projekt ombord på M/S Mariella för att minska på matsvinnet. Mariella trafikerar mellan Helsingfors och Stockholm.
På M/S Mariella tillreds de flesta måltiderna centraliserat i ett enda kök, i vars avfallskärl man installerade vågar för att mäta svinnet under projektet. Med hjälp av ett datorprogram klassificeras, vägs och statistikförs avfallet. I rapporterna följer man upp de mängder avfall som uppstår vid överproduktion, från tallrikssvinn och i tillredningen. I praktiken mäts exempelvis all mat som slängs från buffélinjen.
– Vi har lyckats minska matsvinnet per passagerare med i genomsnitt 40 procent. Besparingar har gjorts i synnerhet genom att effektivisera arbetet i köket. Vi fäster större uppmärksamhet vid mängderna som tillreds. Ett konkret exempel är att överbliven kokt potatis från lunchen kan omvandlas till läckra tillbehör till middagen, berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
För att minska tallrikssvinnet på Viking Lines restauranger utvecklar man bland annat uppläggningen av maten och portionsstorleken. Till exempel i bufférestaurangen serveras passagerarna färdiga portionsbitar, så att var och en lätt kan ta den mängd hen vill ha.
– För att genomföra dessa ändringar har vi inte alls behövt pruta på matens kvalitet, färskhet eller utbud, tvärtom. Då vi utnyttjar råvarorna mer effektivt och inte tillreder onödig mat, blir det mer tid över för utvecklingsarbete och kundservice, fortsätter Lindholm.
Det återstående svinnet används för produktion av biogas. Med hjälp av bioavfallet från M/S Viking XPRS, M/S Viking Grace och M/S Mariella producerades år 2018 totalt 98 550 kubikmeter biogas, vilket till sin energimängd motsvarar 111 300 liter bensin.
På M/S Mariella fortsätter matsvinnsprojektet. Tack vare de goda erfarenheterna planeras nu ett motsvarande projekt på M/S Gabriella.
Också Tallink Silja jobbar på att minska på matsvinnet ombord. Rederiet inledde ett projekt tillsammans med WWF efter årsskiftet.
LÄS OCKSÅ: Frosseriet och matsvinnet har minskat på sjön – nu satsar rederierna på att ytterligare minska svinnet
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.