Polisen intensivövervakar säkerheten vid övergångsställen – unga och åldringar skadas oftast
Polisen intensivövervakar säkerheten vid övergångsställen på onsdagen.
— Syftet är att förbättra säkerheten för oskyddade trafikanter i trafiken, säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen.
Övervakningen riktar sig främst till förare av fordon och deras beteende vid övergångsställen.
Enligt Kallio ingriper polisen i samband med övervakningen främst i sådana fall där föraren inte ger fri passage till en gående som redan gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället.
— Uppmärksamhet kommer också att ägnas åt fall där ett fordon eller en spårvagn har stannat framför ett övergångsställe och det blir omkört av ett fordon som inte stannar, säger Kallio.
Övervakningen kommer dessutom att fokusera på andra fall där sikten är begränsad, men fordonet inte saktar in eller stannar, fortsätter han.
En av tio
Enligt statistik från Trafikskyddet har i genomsnitt 21 fotgängare dött och 360 skadats varje år under de tre senaste åren.
Av offren omkom vart femte på ett övergångsställe. I 60 procent av fallen skadades fotgängare på ett övergångsställe.
— Två åldersgrupper sticker ut i olycksstatistiken: unga och åldringar. Fyra av fem fotgängare som omkom på ett övergångsställe och nästan var tredje som skadades var 65 år eller äldre. Mer än en fjärdedel av de fotgängare som skadades i trafiken var under 25 år. Därför ska förare av fordon vara särskilt uppmärksamma vid övergångsställen när de ser barn, ungdomar och äldre, säger Kallio.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.