Förflytta dig till innehållet

Praktia får årets företagspris i Pargas

Pristagare. Benny Heinonen vid Praktia är glad åt erkännandet som järnaffären får; årets företag i Pargas. Foto. Anja Kuusisto


Det finns inte ens en halv sekunds tvekan när Benny Heinonen ställs inför frågan om han någon gång ångrat det beslut han tog för 30 år sedan, att bli företagare med en järnvaruhandel.
– Nej, säger Heinonen. Det var rätt beslut.
– Det är klart att det finns sämre och bättre dagar, men aldrig har jag ångrat mig, och det tror jag inte kompanjonen gjort heller.
Benny Heinonen och Rainer Paju grundade Praktia i Pargas 1987. Då öppnade affären vid Kalkvägens och Boställsvägens korsning, för att några år senare flytta till nuvarande adress. Den ligger intill Kalkvägen fortfarande, sedan 1994 är mellan Kalkvägen och Runebergsgatan affären finns. En central plats och ändå med det svängrum en järnvaruhandel behöver.
– Vi är nära också för båtkunder. På sommaren händer det att vi transporterar uppköp de cirka 100 meter det är till en kajplats vid Kyrksundet.
Det är få järnaffärer i landet som kan breda det – men så är det också färre järnaffärer som har så mycket båtfolk och stugägare som kunder. Praktias högsäsong är från april till oktober.
– Även i höst har det varit betydligt lugnare och vi har varit tvungna ta till en del permitteringar. Det är många av våra stora konkurrenter som gör det varje år, för oss har det hänt nu och då, konstaterar Heinonen.
Men personalen har varit Praktia väldigt trogen. Merparten av de sju som jobbar i huset har gjort det länge och det är en nyckel till framgången. Att personalen regelbundet tar del i branschutbildningar anses också viktigt.
– Vi vinner på ett bra sortiment och en sakkunnig personal. I dagens värld är näthandeln en konkurrent och förstås får man vissa av de varor vi säljer också i affärer som Tokmanni och HongKong. Det vi har satsat på är kvalité, vi har till exempel en stort sortiment av Bosch elverktyg och för vår vvs-sida får vi bra feedback. Av målfärger säljer vi lokala Gevekos, och även Dickursbys färger, båda inhemska kända märken.
När företagsgalan i Åbo mässcentrum pågår på lördagskvällen är Benny Heinonen inte på plats och tar emot priset. Han är bortrest på en sedan tidigare bokad resa, men tar emot priset i Pargas stadshus på måndag istället.
– Det känns bra att få pris, säger Heinonen som tycker att han är i rätt bana: Jobbet är intressant och ingen arbetsdag är den andra lik.

Med trogen personal. Fr v Sari Olofsson, Benny Heinonen och Pia Englund jobbar alla i prisbelönade järnaffären Praktia i Pargas. Foto: Anja Kuusisto

Praktia

  • Pract Ab grundades år 1987 med Benny Heinonen och Rainer Paju som största ägare. Järnvaruaffären går under namnet Praktia.
  • Sysselsätter 7 fastanställda inklusive ägarna, sommartid ökar personalstyrkan med 3-4 till.
    Riktar sig främst till byggare, verkstad, entreprenad, byggindustrin och kommuner.
  • Affären har 600 kvadratmeter butiksyta och 400 kvadrat lager, plus utomhuslager med ett 200 kvadrats tält.
  • Praktia hör till Rautanet-kedjan som har cirka 60 butiker i Finland. Praktia har också nyligen gått med Bosch-försäljarnas Pro Dealer-kedja, som ska lanseras vid årsskiftet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit