Presidentkandidaten Alexander Stubb i exklusiv ÅU-intervju om att hålla alla Natomöjligheter öppna och om vad brexit borde ha lärt Sannfinländarna
Han har aldrig studerat i Finland, Samlingspartiets presidentkandidat Alexander Stubb.
Däremot har han bland annat studerat vid Furman University i USA, vid College of Europe i Belgien och blivit doktor vid London School of Economics.
Hade du redan under studietiden bestämt dig att ditt mål är att en dag bli Finlands president?
– Nä, absolut inte, säger Stubb och skrattar stort.
Idrott, öl och flickor
– Skulle du ha frågat mina skolkamrater från gymnasiet Lärkan vem som åtminstone inte kommer att ge sig in i politiken, så hade de sagt att det var jag. På den tiden var jag mest intresserad av idrott, mellanöl och flickor.
Det var efter studierna vid College of Europe som Alexander Stubb ville jobba för att göra Finland mer internationellt.
– Då var min mission att importera världen till Finland. Nu vill jag i stället föra ut Finland i världen, exportera Finland.
Varför?
– Finland är ett av de mest fungerande samhällena i världen. Se bara på alla rankingar som görs när det gäller jämställdhet, rättstaten, miljö och ekonomisk tillväxt eller utbildning. Finland ligger alltid bland de tio bästa och då talar vi om 200 länder. Världen skulle vara ganska bra om den skulle se ut som Finland.
Ett trovärdigt försvar, men…
Finland har förändrats på de sju år sedan Stubb lämnade den finländska politiken. Han är inte orolig när det gäller utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiken.
– Finland har ett trovärdigt försvar, med Natomedlemskap, EU och försvarspartnerskapet med USA. Däremot oroar det som händer inrikes mig med en ökande tudelning i dagens samhälle. Vi är ett litet folk som inte har råd att vara splittrat, oberoende av om vi är födda i Finland eller har invandrat hit eller om vi bor i städer eller på landsbygden.
”Lätt att ha åsikter, men svårare att vara empatisk”
Däremot oroar han sig över tonen i samhällsdebatten, till exempel när det gäller klimatfrågor, och tar upp presidentens betydelse som värdeledare.
– Det är ingen uttalad roll, men presidenten kan ta den rollen. Det handlar om hur vi talar till varann. Det är lätt att ha åsikter, men svårare att vara empatisk till exempel i sociala medier.
Han säger att det blir en ond cirkel, där ingen lyssnar på vad någon annan säger.
– De som skulle vilja föra en normal debatt blir rädda. Här har vi alla ett ansvar och något vi måste jobba med. Vi måste förstå varann bättre, också globalt sett.
”Ett mål för de troende inom Sannfinländarna”
Hur ska du som president och uttalad europé kunna samarbeta med den här regeringen, där ett av de stora regeringspartiernas mål på lång sikt är att Finland lämnar EU?
– Presidenten sköter inte EU-frågorna, eftersom det är statsministerns område, medan presidenten sköter kontakten till Nato. Är Sannfinländarnas strategiska mål faktiskt att få Finland att lämna EU eller är det ett mål för de troende inom partiet?
Sju år, sju år och sju år igen
Alexander Stubb säger att tanken på att Finland skulle lämna EU dog i och med brexit, då Storbritannien lämnade unionen.
– Att lämna EU är dumt eftersom EU finns för att försöka lösa gemensamma problem. Det sägs att EU-utträdet först tog sju år av förhandlingar för Storbritannien, sedan sju år av ånger och sedan kommer att ta sju år av förhandlingar för att få komma med igen.
Tradition av att inte isolera
Han påminner om att Sannfinländarna togs med i Juha Sipiläs regering 2015 för att de skulle bära ansvar, vilket ledde till att partiet splittrades.
– Det är den finländska linjen, att inte isolera, utan att försöka vara ense. Då kan man fråga var gränsen går och självklart gör den det vid rasism.
På tal om isolering. Hur ser du på Finlands framtida relation till Ryssland som vi har en lång gräns mot?
– Att man trodde att det skulle gå att använda sig av Europas recept med integration och handel i Ryssland är ett misslyckande. För tillfället är det helt omöjligt att samarbeta med Ryssland. Samtidigt ska vi komma i håg att det är västvärlden med cirka 40 länder av 200 som isolerar Ryssland, en realitet som vi måste leva med i flera år.
Ukrainaförhandlingar under radarn
Alexander Stubb påpekar att han har varit styrelseordförande för CMI, Crisis Management Initiative, Martti Ahtisaari Peace Foundation i sex år.
– Stiftelsen har medlat i trettio aktiva konflikter runt om i världen och under radarn ser vi också till att det finns en dialog mellan Ryssland och Ukraina på civil nivå. Det behövs också kontakter på diplomatisk nivå, jo, men på högsta politiska nivå är det inte möjligt nu för Finlands president. Om det inte finns ett mandat för sådana kontakter från EU eller Nato.
Tänker du, om du blir president, ta en aktiv roll för att få ett sådant mandat?
– Svårt att säga, vi är inte där ännu. För att ens kunna diskutera vapenstillestånd och fred krävs det att Ukrainas president Zelenskyj får igenom sina krav.
En del av en allians
Vilka är utmaningarna för ett Finland i Nato?
– Vi måste förstå att vi är en del av en allians. Det betyder att vi har uppgifter och ansvar inom alliansen. Vi ska bygga säkerhet, inte använda säkerhet. Vi ska kunna försvara vårt eget territorium och bör kunna försvara alliansens territorium. Jag anser att vi ska hålla alla möjligheter öppna när det gäller Natomedlemskapet och vad det innebär för oss.
USA:s president har en viktig roll när det gäller Nato. Vad händer om Donald Trump blir USA:s nästa president?
– Vi klarar oss nog. Inom den amerikanska administrationen förstår man Finlands strategiska och geopolitiska betydelse i världen. Om vår gräns läcker finns det risk för dubbla fronter.
Stubb säger att Finland har ett otroligt starkt rykte i USA.
– Skakar du hand med Finland vet du vad du får. Vi har 900 000 man i reserven, vi har köpt nya jaktplan. Försvarsviljan är på topp, det är en tuff mental mjukvara. Finlands president samarbetar med den amerikanska presidenten, oberoende av vem personen är. Blir det Trump kan jag snacka golf med honom.
Cyklat hem från Gullranda
Så till den obligatoriska ÅU-frågan: Vilka kopplingar har Alexander Stubb då till Åboland? I barndomen åkte han runt med familjens Family Cruiser i fyra veckor på somrarna i den åboländska skärgården.
– När jag spelade ishockey i HIFK spelade vi ofta mot TPS. Jag har också spelat i golftävlingar här och känner många via politiken. Jag har också cyklat hem från Gullrandasamtalen. Uttryckligen hem, eftersom man då har västlig vind.
Pizza på sonens kvällspermission
När ÅU-intervjun är slut ska Stubb åka till Ekenäs för att äta pizza med sonen som avtjänar sin värnplikt i Dragsvik och som har fått kvällspermission.
Hur ser du på Finlands framtida försvarsförmåga med tanke på att det föds färre barn och årskullarna minskar?
– 75 procent av den manliga befolkningen slutför sin värnplikt plus att vi har ungefär tusen kvinnor per år som gör militärtjänst. Den andelen försöker vi höja till 2 000. Militärtjänstgöringen är samhällets lim.
Stubb säger att också många invandrarungdomar är stolta över att få tjäna Finland.
– Just nu finns det flera från Åland i Dragsvik och sådana som bor i Sverige med dubbelt medborgarskap, som inte måste, men som vill göra militärtjänst.
Alexander Stubb
- Född 1968. Gift och har två barn.
- Är professor och direktör vid European University Institute i Florens i Italien.
- Har bland annat varit statsminister (2014–2015), utrikesminister (2008–2011) och Europa- och utrikeshandelsminister 2011–2014.
- Åren 2014–16 var han ordförande för Samlingspartiet.
- Åren 2004–2008 var han Europaparlamentariker.
- Har också haft toppositioner inom till exempel Europeiska investeringsbanken och EU-kommissionen.
Samlingspartiet utser formellt Alexander Stubb till sin presidentkandidat på en extra partikongress i Esbo den 28 oktober.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.