Priserna på inhemska bär väntas stiga — drabbar både industrin och konsumenterna
Hos Åboföretaget Roberts är man bekymrad över tillgången på inhemska bär.
Frågan är om företaget får in tillräckligt med råvaror för produktionen av bärprodukter till följd av bristen på bärplockare.
– Vi är oroliga. Läget är väldigt osäkert för tillfället, säger Mikko Roberts som är vd i familjeföretaget.
Coronapandemin har gjort att det fortfarande är många frågetecken kring de thailändska bärplockarnas ankomst till Finland.
Nyligen kom beskedet från de thailändska myndigheterna att bärplockarna tillåts resa till Finland. Men ännu är inget definitivt.
Mindre leveranser än vanligt
– Ingen vet om plockarna verkligen kommer och under vilka villkor det sker i fråga om löner och boendearrangemang. Och kommer de så är det sannolikt redan för sent för blåbärs- och hjortronskörden, säger Roberts.
Lingonskörden återstår men enligt Roberts kan man inte vara helt säker på att thailändarna tycker att det är lönsamt att komma hit för att plocka enbart lingon.
Hur som helst räknar han med att företaget i år får in mindre mängder inhemska bär än vanligt.
I thailändarnas frånvaro är bärförsäljarna tvungna att ty sig till inhemska bärplockare som är svårare att få tag i. Dessutom sker bärplockningen till högre kostnader.
Man vet redan att årets bärskörd blir god. Men bristen på plockare gör att bärföretagen och livsmedelsindustrin får in mindre mängder bär än vanligt. Det här pressar givetvis upp priserna.
Roberts räknar dessutom med att också de thailändska plockarna, ifall de anländer, kräver löner som är högre än deras tidigare lön.
Det gör att trycket på prishöjningar ökar ytterligare.
Priserna stiger
– Ännu vet vi inte vilken prisnivå det blir på årets bär, vi kommer att samla in offerter de närmaste veckorna. Men vi har redan fått besked från företagen att plockarpriserna på hjortron blir betydligt högre än i fjol, säger Roberts.
Ifall samma sak också gäller för andra skogsbär betyder det att livsmedelsprodukter som innehåller inhemska bär blir dyrare i handeln.
– Konsumenterna får nog vara beredda på att betala mera för bärprodukterna i år, säger Roberts.
Alternativet är att livsmedelsföretagen köper in bär från utlandet. Men det är ingen optimal lösning.
Företaget Roberts köper också in utländska bär även om största delen av leveranserna av skogsbär är inhemska.
Bären importeras från Sverige, Baltikum, Polen och Ryssland.
– I det här fallet hjälper det oss inte mycket eftersom situationen är lika besvärlig i de här länderna, säger Mikko Roberts.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.