Förflytta dig till innehållet

Privata vårdaktörer får inte längre använda röntgen i Kimito – läkare: ”Detta gagnar inte någon med den resursbrist som råder i dagsläget”

Emilia Örnmark
en röntgenapparat
Hvc i Kimitoön är utrustad med en röntgenapparat. Men då den numera är i Varhas regi får privata vårdmottagningar inte längre köpa tjänster här.

Ett aktuellt problem för privata vårdmottagningar på Kimitoön är tillgången till röntgentjänster. Så länge vården sköttes i Kimitoöns kommuns regi kunde företag köpa tjänster från Kimito hvc, men efter vårdreformen är det här inte längre möjligt.

Det här bekräftar Anne Savolainen, expert på samhällsrelationer på välfärdsområdet Varha.

– Grundorsaken är att den offentliga sektorn inte får sälja marknadsmässig service. Gör den det uppstår skyldigheten att bolagisera, säger Savolainen.

På Kimitoön finns det inte några andra röntgenapparater än den i Kimito som nu sköts i Varhas regi.

Problem för privata mottagningar

Stopp i röntgensamarbetet ställer till problem inom den privata vårdsektorn.

Det vittnar specialistläkare Martti Hirn vid vårdmottagningen Med Dej i Dalsbruk om. Smidigast vore det förstås om han kunde skriva en remiss för röntgen i Kimito för sina patienter. Men det är alltså inte möjligt. Remissen måste komma från en läkare på hvc.

– Vi måste be våra patienter i behov av röntgen att åka till exempel till Åbo för att ta bilderna där. Det andra alternativet för patienten är att kontakta hvc för att få en läkarkontakt, en ny bedömning och en remiss till röntgen. Detta gagnar inte någon med den resursbrist som råder i dagsläget.

två peroner på en läkarmottagningEmilia Örnmark
Specialistläkaren Martti Hirn kan inte skriva en remiss för röntgen till Kimito för sina patienter. Till höger Med Dej-företagaren Martina Broberg.

Hirn är utbildad ortoped (1992) och har därmed en bred kunskap om bland annat röntgenbilder. Men hans patienter, som alltså sökt sig till en specialist, måste gå via en allmänläkare i Kimito som också ger ett utlåtande om bilderna innan Hirn får se dem.

Vid Med Dej har man dessutom genom sina kunder fått erfara att det är väldigt svårt att få en läkartid vid hvc i Kimito. En röntgenremiss måste alltid komma från en läkare.

Långa röntgenresor inom företagshälsovård står arbetsgivare för

Hos vårdkedjan Pihlajalinnas Kimitoenhet sköter man företagshälsovården för många lokala företag. Även Kimitoöns kommun anlitar Pihlajalinna för sin personal på cirka 300 personer.

Katarina Lindroos, som är servicechef för Kimitoenheten, säger att det här i hög grad påverkar de företag som är kunder här. Hon ger ett konkret exempel.

– För arbetstagare som är utsatta för damm på jobbet är det obligatoriskt med lungröntgen vart tredje år. Företagshälsovården sköts på betald arbetstid, men för något som går på fem minuter kan det nu med resor gå åt en halv eller till och med en hel arbetsdag, säger Lindroos.

Hon räknar snabbt att för trettio anställda ger det här vart tredje år en kostnad på 4 500 euro plus kilometerersättning (om man räknar med att en halv dag kostar 150 euro).

Läkarstation i låg byggnadEmilia Örnmark
Pihlajalinna i Kimito.

Lindroos beskriver situationen som beklaglig och poängterar att det här är inte jämlik vård – skillnaden är stor beroende på om du bor i en stad eller på landsbygden.

Röntgen i Kimito fortsätter som förut

För Terhi Tuokkola, överläkare för öppenvård i Kimitoön, Pargas och svenska Åbo, är de privata mottagningarnas dilemma bekant.

I samband med vårdreformen och den här förändringen slutade en radiolog vid hvc. Men röntgenverksamheten fortsätter enligt Tuokkola i stort sett likadant för hvc-patienterna som förr, liksom för tandvårdens patienter.

Ungefär 100-120 gånger i månaden är röntgen i Kimito i användning, dock mindre då få läkare är på plats som till exempel i somras då läkarresurserna var färre.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Privata vårdaktörer får inte längre använda röntgen i Kimito – läkare: ”Detta gagnar inte någon med den resursbrist som råder i dagsläget”

  1. Niklas Guseff skrev

    Vill påpeka att detta ”fenomen” inte på något sätt berör endast Kimitoön, utan hela Finland. Det är, såsom i artikeln framkommer, uppdaterad LAGSTIFTNING som förorsakat situationen. Det är inte välfärdsområdet (Varha) som fattat ett dylikt beslut, utan lagstiftarna på Arkadiabacken i samband med de nya Sote-lagarna.
    Niklas Guseff
    Styrelsemedlem, Varha

  2. suominen kaarlo skrev

    Väldigt bra artikel! Det är ju fullständigt korkad att man, av principiella skäl försämrar kvaliteten på sjukvården för hela ön!
    Tyvärr är inte röntgenfrågan det ända exemplet på hur man just pga Varha’s regelverk aktivt sätter käppar i hjulen och inte tillåter parallella privata initiativ växa fram!
    I de flesta europeiska länder fungerar parallelliteten alldeles utmärkt, förbättrar service kvalitén, ökar tillgängligheten av diverse medicinska tjänster samt har framgångsrikt garanterad snabba lösningar till akuta problem!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit