Förflytta dig till innehållet

Problemtrålaren Lenax i Lappvik har varit fiskebåt, bostad och loppis – men vem äger henne nu?

Johan Berg
Trålare i Lappvik.
Trålaren i Lappvik är en sorglig syn efter ett år på havets botten.

Hangö stad letar efter ägaren till den sjunkna och nyligen bärgade trålaren Lenax i Lappvik. Trålaren såldes för 1 600 euro på tvångsauktion 2019 efter ett månsidigt förflutet.

Enligt Hangöbon Viking Erikssons arkiv levererades trålaren, med ett bruttotonnage på 60 ton, till tre fiskare i Hönö Röd i Sverige år 1937. Trålaren är drygt 20 meter lång och 5,9 meter bred, och levererades av Bröderna Olsson & Co:s båtvarv i Skredsvik för 27 000 svenska kronor. Den såldes som fiskebåt med namnet GG 465 Gerd.

År 1959 såldes den till Luvia i Finland och gick under fiskenumret Suomi-158 Gerd. Vid det här laget hade motorn bytts ut och fartyget hade förstorats till en längd på drygt 21 meter och en bredd på drygt 6 meter.

Båten fick ett nytt fiskenummer, SF-48 Gerd, år 1972. Den hade hemhamn Luvia fram till 1980 då den såldes och registrerades i Björneborg. Den fick nya ägare 1985 då Rimeka Oy och Kemira Oy Vuorikemira köpte båten. År 1991 fick båten åter en ny ägare i Björneborg och fick fiskenumret SF-48 Lax. Samma ägare registrerade båten som FIN-13-T Lax år 2005.

Bostad i fem år

Fiskelicensen avslutades år 2001. Båtentusiasten Jouko Heikola som drev en slip i Björneborg på den tiden köpte båten som fritidsbåt år 2007 och döpte henne till Lenax.

År 2009 skriver Ilta-Sanomat en artikel om Heikola som byggt om båten till ett slags husbåt med återvunnet material. Den ligger då i Pargas.

Heikola bodde i båten i fem år. I Heikolas ägo fungerade båten också som ”havsloppis” och åkte runt till hamnar och med begagnade båttillbehör, marin antik, sjöfartslitteratur och konst.

Raumoföretagare känner till båten, men nekar till ägande

Enligt Erikssons dokument låg båten i Raumo 2011 och i Aura å 2013. År 2016 är båten upplagd i Mathildedal där brandkåren kallas till platsen på grund av rök i maskinrummet. Där har någon slags skrotning inletts.

Heikola är den sista dokumenterade ägaren i Erikssons dokument. Men enligt Heikola själv hade båten en kvinnlig ägare som via ett företag i Lundo sålde båten på sajten Huutokaupat.com för 5 000 euro till nya ägare i Helsingfors. Dessa skulle enligt Leikola i sin tur ha varit tvungna att sälja båten på exekutiv auktion för knappt 2 000 euro till ett företag i Vanda som hade för avsikt att flytta henne till Helsingfors.

ÅU kontaktar också en rederiföretagare i Raumo som nämns i sammanhanget. Han säger att han känner till båten men att han inte är hennes ägare och att han inte vet vem som äger henne nu.

Båten sjönk vid kajen på Strömudden i Lappvik i oktober 2021.

Artikeln uppdaterad 28.11 kl. 13.17 med Heikolas information om försäljningen av båten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit