Programmet för Europaforum i Åbo klart – Laura Leppänen, Jussi Halla-aho och Jutta Urpilainen bland talarna

Nu har hela programmet publicerats för Europaforumet 2021 som ordnas i Åbo den 25–27 augusti (se faktaruta längre ner i artikeln). Diskussionsteman är EU:s och Finlands förändring.
Evenemanget samlar bland annat ministrar, Europaparlamentariker och ledande experter inom vetenskap, ekonomi och politik i Åbo.
– Europaforumets program ser mer intressant ut än någonsin efter att många av våra viktigaste EU-politiker bekräftat sitt deltagande. EU:s återhämtningspaket har nu godkänts av parlamenten i samtliga EU-länder och det är dags att börja diskutera hur pengarna ska användas, säger arbetslivsprofessor Anders Blom, ordförande för evenemangsarrangören Europaforum i Åbo rf, i ett pressmeddelande.
– Samtidigt kommer de politiska spänningarna i Finland att öka efter kommunalvalet.
Behovet av diskussioner om Europa har ökat
Debatten kring EU:s återhämtningspaket visade att det finns ett tydligt behov av mångstämmiga diskussioner om Europa som samlar olika synpunkter.
– Det finns många frågor som har stor betydelse för Europas framtid: EU:s hantering av coronapandemin, de kommande valen i Tyskland och Frankrike, den europeiska gröna given, eurozonens ekonomiska utveckling, återhämtningspaketets konsekvenser och olika framtidsvisioner för den europeiska integrationen, för att nämna några exempel, säger Markku Jokisipilä, chef för Centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet, i pressmeddelandet.

Europaforumet är ett gemensamt diskussionsforum för nationella medborgarorganisationer och offentliga beslutsfattare. Årets debatter kommer bland annat att kretsa kring informationskrigföring och ekonomiska synpunkter.
– Forumet erbjuder ett intressant program för lokala företag, särskilt när det gäller EU:s stimulanspolitik och resulterande konkreta projekt samt trafikpolitiska frågor. Det finns många exportföretag i Åboregionen och för dem är EU ett viktigt marknads- och partnerskapsområde. Vi har flera infrastruktur- och investeringsprojekt på gång som bidrar till den gröna omställningen och förhoppningsvis kan få finansiering från EU, säger Kaisa Leiwo, vd för Åbo handelskammare.
I år har Europaforumet ungefär 40 arrangörer som medverkar i drygt 30 programpunkter.
Plock ur programmet
Onsdag 25.8 – Vetenskapsdagen
- Åbo Akademi och Åbo universitet leder debatter om bland annat artificiell intelligens, vacciner och filterbubblor.
- I diskussionerna deltar bland andra professor Kim Strandberg, universitetslektor Anna-Greta Nyström, överlärare Elina Kontio, forskningsassistent Rasmus Sirén, och professor Tapio Salakoski och Åbo Akademis vicerektor Mikael Lindfeldt.
- Erkki Tuomioja håller huvudanförandet på universitetens seminarium Informationspåverkan och Europa.
- Sociala mediers roll är temat för programmet ordnat av föreningen Unga Européer i Åbo. Bland annat diversitetskonsulten Fatima Verwijnen deltar.
- Nådendals stadsdirektör Laura Leppänen är en av talarna i Egentliga Finlands förbunds diskussion om den regionala utvecklingens framtid.
Torsdag 26.8 – Ekonomidagen
- Bland agendan står den stora Eurodiskussionen, ett trafikpolitiskt seminarium och Åbo klimatforum.
- Ilze Juhansone, Europeiska kommissionens generalsekreterare, håller inledningsanförandet. Europaminister Tytti Tuppurainen och ministrarna för Europafrågor i Frankrike och Tyskland ger också en hälsning.
- Bayers vd Miriam Holstein, Nordeas landschef Ari Kaperi, ABB Oy Finlands vd Pekka Tiitinen och Juha Majanen, statssekreterare som kanslichef vid finansministeriet, deltar i paneldiskussionen Konkurrenskraft och handel.
- Hot och möjligheter med autonom sjöfart på Östersjön behandlas i en paneldebatt med bland andra Europaparlamentarikern Henna Virkkunen och kommunikationsrådet Anne Miettinen.
- Utrikespolitiska institutet leder en debatt kring lärdomarna som Europa behöver dra av pandemin.
- Hållbar utveckling som en central prioritet för företag är temat i en annan debatt som ordnas av Europaparlamentarikern Heidi Hautala och Fingo.
- Eurons framtid och eurons betydelse för Finland diskuteras av bland andra partiordförande och riksdagsledamot Jussi Halla-aho och Europaparlamentariker Henna Virkkunen.
Fredag 27.8 – Politikdagen
- Politikdagen inleds med öppningstal av statsminister Sanna Marin och Jussi Halla-aho.
- Programmet inkluderar debatter kring den gröna omställningen, digitaliseringen och EU:s globala roll under ledning av bland andra EU-kommissionär Jutta Urpilainen. Återhämtningspaketets betydelse och hur det kommer att användas i olika regioner och kommuner inom EU är ett diskussionsämne.
- Europaminister Tytti Tuppurainen, ordförande för SAK Jarkko Eloranta, ordförande för STTK Antti Palola, Akavas arbetsmarknadschef Katarina Murto och EK:s chef Petri Vuorio diskuterar rättstatsutveckling i Europa och i världen.
- Det utrikes- och säkerhetspolitiska seminariet bjuder på en mångsidig medborgardebatt kring EU:s utrikes- och säkerhetspolitiska roll. Tema är Europas strategiska autonomi mot bakgrund av EU:s relationer med USA och Kina samt försvarssamarbetet. I diskussionerna deltar bland andra utrikesminister Pekka Haavisto, Utrikesministeriets understatssekreterare Kai Sauer, riksdagsledamot Antti Rinne, Europaparlamentariker Laura Huhtasaari och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
- Företagsledaren Esko Aho med flera deltar i en paneldebatt om relationerna mellan EU och Ryssland med politikern. Under dagens ordnas också ett offentligt hörande av riksdagens stora utskott.
- Den ungdomsinriktade föreläsningen Mitt Europa hålls i samarbete med stiftelsen Dialogpaus.
Hela programmet för Europaforumet finns på https://europeforum.fi/sv/program.
Följ evenemanget på webben
Årets Europaforum ordnas som ett hybridevenemang och går av stapeln på fyra platser: Foajén till Åbo stadsteater, hotellet Radisson Blu Marina Palace, ämbetshuset i Åbo och Europaforumets virtuella plattform.
Deltagande på plats sker med inbjudningar så att arrangörerna bjuder in merparten av publiken. Om möjligt kommer deltagandet på plats att utöka med hänsyn till coronaläget i augusti.
Diskussionerna går att följa live på webben och det är möjligt att skicka in frågor och kommentarer via chatten. Diskussionerna spelas in och läggs senare upp på bland annat YouTube.
Evenemanget beaktar gällande myndighetsanvisningar för att förhindra spridning av coronaviruset. Europaforumet har beviljats Clean & Safe Turku-märket för ansvarsfulla arrangörer.
Det här är Europaforum Åbo
Europaforum Åbo är en årlig invigning av den politiska säsongen där man reflekterar kring Finlands roll i Europa och i Europeiska unionen. Evenemanget arrangerades för första gången år 2018.
Europaforumet bjuder på aktuell EU-kunskap och främjar öppen och bred diskussion mellan medborgare och beslutsfattare utifrån forskningsbaserad information. Forumets program ordnas av Europaforum i Åbo rf i samarbete med drygt 30 programarrangörer som planerat programmens teman och bjudit in deltagare.
Europaforumet 2018 bestod av totalt 30 evenemang, där uppemot 2 000 medborgare diskuterade med hundratals experter och beslutsfattare. Tusentals medborgare deltog i evenemangen på Europatorget.
År 2019 hade evenemanget nästan dubbelt så många programarrangörer och mer än 50 olika programpunkter under tre dagar. Cirka 6 000 personer deltog.
År 2020 ordnades forumet under två dagar med ett begränsat antal deltagare på plats.
Europaforum 2021 ordnas som ett hybridevenemang på fyra platser i Åbo den 25–27 augusti.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.