Förflytta dig till innehållet

Prova på något nytt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Sommaren erbjuder inte bara värme och semester, sommaren är också ypperlig för att prova på nya aktiviteter.
Ett svettigt gym är kanske inte så lockande en het sommar dag. Däremot kan en aktivitet utomhus kännas mer frestande. Men vilka aktiviteter ska man välja?
Vad finns det för andra alternativ än promenader, jogging och cykelturer?
Enda sedan barnsben har naturen intresserat mig mycket, så mycket att scouting var en av mina favorithobbyer.
Det som höll uppe mitt intresse var inte att lära sig olika knopar utan att få vandra ute i skogen, utforska och ta reda på vilka djur som varit i farten.
Under vår gemensamma semester med familjen fick jag återuppta min gamla hobby och samtidigt stoltsera med all den kunskap jag tydligen fortfarande besitter från scouttiden.
Vi packade våra ryggsäckar, stängde telefonerna och klädde på oss regnkläder för att besöka den närbelägna nationalparken Kurjenrahka i Rusko.
Ja, vår treåriga dotter fick även följa med och bära sin egen ryggsäck, kompass och kikare.
Väl framme, var det första vi slogs av den öronbedövande tystnaden och lugnet. Sinnena kändes med ens betydligt skarpare, dofterna tydligare och hörseln skärpt.
Kilometrarna vi vandrade var inte många eftersom en treåring inte orkar nära på lika långt och länge som en vuxen.
Detta fick framför allt pappa erfara då vår treåring trivdes på hans axlar i fem av de sju kilometer vi vandrade.
Av intresse hade jag min aktivitetsmätare på och efter vandringen överraskades jag över hur mycket en långsam och utdragen vandring förbränner, över 1 000 kalorier. Undrar vad pappas förbränning var?
Förutom motionen vi fick, var det även en fantastisk upplevelse med tältande, bastu, simmande och korvgrillning för hela familjen.
Som i tidigare kolumner nämnt erbjuder internet och mobilapplikationer många möjligheter till gratis träningsprogram.
Flytta din motionsstund ut på terrassen eller till parken under sommaren, ifall inte det svettiga gymmet lockar. Träningen behöver inte vara lång, en halvtimmes HII-träning (Högintensiv intervallträning) är mer än tillräckligt.
De flesta kommuner erbjuder flera alternativ till utomhusmotion. I parker hålls parkgymnastik för en billig slant och utomhusgym är mer en regel än ett undantag.
Vi har alltså alla möjligheter till att hålla oss aktiva över sommaren.
Att prova på något nytt eller att återuppta en gammal hobby kan rentav kännas skrämmande på grund av rädslan att misslyckas.
Vi kanske känner en oro för att vår kropp inte klarar av den aktiviteten.
Hur tar vi oss över dessa rädslor? Oavsett vilken aktivitet vi tar oss till ska den kännas trygg och en eventuell instruktör ha kunskap för att alla deltagare kan motionera på en lämplig nivå.
Vart vi än går för att delta i en aktivitet, vare sig det är en idrottsförening eller ett gym, kan man alltid fråga om hjälp och stöd.
Vill vi prova på något som inte kräver sakkunniga är det genom en trygg miljö vi vågar ta steget. Ta med dig en kompis eller en familjemedlem, en person du helt och hållet kan vara dig själv med.
Gör den nya aktiviteten till en rolig upplevelse tillsammans med någon istället för att känna rädsla inför det okända. I värsta fall kan man sluta och istället prova på en annan aktivitet ifall det inte var enligt förväntningarna.
Och har vi tur kan vi bli positivt överraskade över hur roligt och effektivt det var samt att vi fick dela den glädjen tillsammans med någon annan.
Joan Keihäs
Lärare, personlig tränare och fitnessidrottare
Åbo/Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit