Prova på två tuffa nya äggrätter denna sommar och börja dagen fylld av energi!
Kommer stekt ägg och omelett ut ur öronen? Lata sommardagar är den perfekta tidpunkten att prova på nya sätt att tillreda ägg.
Hur låter det med spännande drakägg eller en twist på klassikern Ägg Benedict? Använd äggulorna som blivit över från drakäggen till exempel till receptet på bearnaisesås.
Drakägg
2 portioner
6 äggvitor
2 äggulor
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 krm tabasco
20 g parmesanflarn
2 msk chili-con-carne (eller kryddad köttfärs/bolognesesås eller liknande)
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
1 tsk spiskummin
2 krm chiliflingor
Värm ugnen till 175 grader.
Separera äggvitorna från gulorna.
Vispa upp äggvitorna. Tillsätt salt, peppar och tabasco och fortsätt vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Ta hälften av äggviteskummet och forma två runda ”bon” med en grop i mitten. Fyll gropen först med parmesanflarn, lägg på 1 matsked chili-con-carne och toppa med en äggula.
Fördela resten av äggviteskummet på äggboet och forma till ett ägg med hjälp av en sked.
Strö rökt paprikapulver, spiskummin och chiliflingor över drakäggen.
Grädda äggen i mitten av ugnen i 12 minuter. Servera äggen varma.
Tips: Ifall du inte tycker om en rinnande gula kan du grädda drakäggen först 10 minuter på 160 grader, och sedan höja temperaturen till 175 grader och grädda äggen i ytterligare 8 minuter.
Den klassiska såsen
Den klassiska franska såsen bearnaise är en variant av hollandaise och får sin unika smak från finhackad dragon. För att få en riktigt luftig sås som passar som smaksättning i äggröran lönar det sig att vispa ner smöret med all kraft du har.
Ju mera du vispar och får ner luft i såsen desto fluffigare blir slutresultatet. Är ni två som lagar lönar det sig att bytas om med vispande för att undvika en kramp i handen. I det här receptet har såsen dessutom fått stå 12 timmar i kylskåp innan den användes.
Detta recept på bearnaisesås är för en större sats varav vilken du bara behöver 2 matskedar till äggröran. Använd resten av såsen till grillat kött, pocherade ägg eller kokt sparris. Det går även bra att köpa färdig bearnaisesås och använda den till äggröran.
Bearnaise och äggröra
4 portioner
Kryddsås
1 finhackad schalottenlök
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vitt vin
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk finhackad persilja
Gör såsen genom att kombinera samtliga ingredienser i en liten kastrull och koka ihop till en reduktion så att det bara återstår 3 msk av vätskan.
Bearnaisesås
3 msk av kryddsåsen
4 äggulor
225 g smält smör
1 msk finhackad dragon
Blanda ihop kryddsåsen med äggulorna i ett vattenbad, det vill säga i en glasskål på en liten kastrull med sjudande vatten. Se till att vattnet inte rör i glasskålen. Vispa kraftigt medan äggulorna värms upp. Då äggulorna börjar tjockna tar du bort kastrullen från värmen.
Vispa ner smöret i en riktigt tunn stråle under konstant vispning. Vispa riktigt kraftigt för att undvika att såsen skär sig och för att få in så mycket luft som möjligt. Vispa tills allt smör har rörts in.
Krydda den nu tjocka och fluffiga såsen med dragon.
Eftersom receptet på äggröra bara behöver 2 matskedar av såsen kan du använda upp resten till exempel med en biff, pocherade ägg eller grillade grönsaker. Såsen håller sig även i en lufttät burk i kylskåpet i cirka 3 dagar.
Äggröra
5 ägg
0,5 dl riven ost
0,5 tsk salt
1,5 – 2 msk kall bearnaisesås
1 msk smör till stekning
Kläck äggen i en liten skål och vispa upp med en gaffel. Rör ner ost, salt och den kalla bearnaisesåsen. Vispa om med gaffeln.
Klicka såsen i de uppvispade äggen.
Rör om med gaffel tills det bildats mindre klumpar av bearnaisen i äggröran.
Hetta upp smöret i en stekpanna och häll ner den lite klumpiga äggröran. Rör försiktigt runt från botten så att äggröran inte får färg eller bränner fast i stekpannan.
Ta bort stekpannan från värmen då äggröran ännu är lite lös. Servera äggröran varm.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.