Förflytta dig till innehållet

PSG-studerande tävlar i 10 min live

Livesändning på kommande. Elin Ahlberg, Anton Mattsson, Daniel Korpi, Axel Mattsson och Jesper Rajakangas står för planering samt bild, ljud och regi då Tim Eriksson står framför kamerna i direktsänt matprogram. Foto: Mikael Heinrichs


Det handlar om en tävling som arrangeras av Hbl och går ut på att fem inbjudna gymnasier (Gymnasiet Lärkan, Ålands lyceum, Kyrkslätts gymnasium, Pargas svenska gymnasium och Vasa övningsskolas gymnasium) ska imponera på en jury och samla tittare för ett direktsänt tv-inslag på hbl.fi.
– Det är helt fritt fram för oss att välja temat för vår sändning, det enda som gäller är att den ska räcka exakt tio minuter, berättar Jesper Rajakangas som i det här sammanhanget förärats titeln producent och bland allt annat ansvarar för marknadsföringen av deras sändning.
Alla deltagande skolor har fått undervisning i hur tekniken fungerar, eftersom man använder inlånade kameror och teknik. Idén och själva hantverket står studerandena själva för. Framför kameran får det däremot figurera också utomstående – vilket det också kommer att göra i PSG:s produktion.
– Det hänger först och främst ihop med det faktum att vi är bara fem stycken som fyller alla rollerna i teamet medan till exempel Gymnasiet Lärkan hade 33 personer med i produktionen, säger Daniel Korpi.
Det är en kombination av en jury, tittarsiffror och gilla-markeringar som slutligen avgör vilken skola som vinner.
– Själva konceptet med direktsändning är inte särskilt bekant för oss trots att vi annars har gjort en del inom branschen. Och det är nog en helt annan värld än något man får finslipa i god tid. Precis allt kan ju gå fel i direktsändning, skrattar Axel Mattsson.
I PSG-teamet ingår också Elin Ahlberg och Anton Mattsson. Deras tävlingsbidrag är ett matlagningsprogram med sarkastiska förtecken. Titeln är ”Int rikit som på Strömsö”.
– Vi lyckades engagera Tim Eriksson framför kameran och han har också bidragit med en del synpunkter. Vi kommer att köra sändningen från Villa Reuter. Ett tydligt skärgårdstema kommer också att vara närvarande, säger Rajakangas.
Av innehållet på tio minuter får faktiskt maximalt två minuter vara förhandsredigerat material.
PSG-gänget kommer dessutom att ha hand om Luckans ungdomsakademis instagramkonto This is Svenskfinland under hela denna vecka, så det blir garanterat en och annan titt bakom kulisserna på kontot @thisissvenskfinland.
PSG:s sändning på www.hbl.fi/10minlive-pargas kör igång i kväll den 23 november klockan 18.00.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit