Förflytta dig till innehållet

Psykologen ska finnas i skolan, inte en dagslång taxiresa från barnet

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ungas hälsa. Skulle du åka taxi i en halv dag för att uträtta ett ärende som tar en timme? För ett barn som behöver terapi, och bor en bit från Åbo, är det här verklighet.

I och med de nya välfärdsområdena flyttas vården ut från kommunerna i syfte att centralisera och spara. Det finns en ökande risk att tjänsterna som skolorna erbjuder följer samma mönster, alltså att psykologer och stödpersonal flyttar allt längre ut från var de egentligen behövs.

I artikeln ”Inför välfärdsområdesvalet: Skolpsykologen ska vara i skolan – inte sitta på en mottagning långt borta” (ÅU 15.1.2022) nämns det att hela Åbolands skärgård får dela på två skolpsykologer, som tillsammans försöker stöda 1 000 elever. Psykologer och kuratorer flyttas från skola till skola och har inte möjlighet att bilda en ordentlig uppfattning om barnens verklighet eller miljö.

Psykologförbundet kräver att en psykolog ska finnas i varje vårdcentral och rekommendationen är att en skolpsykolog får ha hand om max 500 elever. Stabilitet och trygghet behövs mer än någonsin i dagens världsläge.

Också ur ett lokalt perspektiv, med tanke på de senaste oroligheterna i Åbo, där flera unga har varit inblandade behöver vi öka på alla former av samtalsstöd.

För att en skolpsykolog ska kunna skapa en trygg kontinuitet med barnet eller den unga krävs att skolpsykologen finns där de unga finns och hinner lära känna dem.

Oavsett vad som är den bakomliggande orsaken till att barn och unga mår sämre kan vi konstatera att antalet personer med panikångest, depression och självskadebeteende har ökat markant under pandemin.

Behovet av stöd för unga är viktigare än någonsin och därmed också behovet av skolpsykologer.

Förutom spåren som pandemin lämnat efter sig i de ungas mentala hälsa finns det elever med specialbehov som också behöver skolpsykologernas uppmärksamhet.

SU i Egentliga Finland vill att det ska vara av högsta prioritet att skolorna ska få ha skolpsykologer och kuratorer i skolorna, tillgängliga för alla studerande i alla stadier av sina studier.

Psykologer och kuratorer borde inte vara en sällsynt lyxvara som kräver en taxiresa, utan behöver finnas i klasserna, i lärarrummen och på skolgården.

Aleksandra Sjöberg
Linda Johans

Svensk Ungdom i Egentliga Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit