Förflytta dig till innehållet

Quizmakaren Jesper von Hertzen gör tvåspråkigt brädspel om Åbo – testa några av hans frågor här!

Hur mycket vet du om Åbo? I det nya tvåspråkiga frågespelet ”Vi ses tois pual jokke/Nähdään tois pual jokke” kan du ta reda på.

Mannen bakom spelet är Jesper von Hertzen, Helsingforsbo och mångsysslare som byggt en karriär på att hitta på frågor. Mest känd är han kanske för HBL:s veckovis återkommande frågesport ”Duellen”, men han har också jobbat som frilansjournalist och de senaste tio åren med just spel.

– Jag skulle beskriva mig själv som en småföretagare, men det som ligger mig mest kärt är brädspelen och Duellen. De är mina helt egna projekt.

von Hertzen har gett ut två egna brädspel: Helsingforsspelet ”Vi ses under klockan” 2011 och Tammerforsspelet ”Vi ses vid forsen” 2017. Till det förstnämnda har han också gjort tilläggsfrågor och en barnversion.

Dessutom var han med i den arbetsgrupp som gjorde frågorna till spelet ”Morjens!” år 2010.

– Det kändes självklart att mitt nästa spel skulle handla om Åbo. Jag är väldigt intresserad av stadsbild, geografi och arkitektur, och enligt mig finns det hemskt få finska städer som faktiskt känns som städer. Åbo har liksom Tammerfors och Helsingfors en tät kärna och en riktig stadsstruktur. Man går inte igenom centrum på några minuter.

Ett avskalat spel utan krusiduller

Målet med spelet är att jobba sig igenom spelplanen – en karta över Åbo centrum – genom att svara rätt på Åborelaterade frågor. Von Hertzen beskriver spelet som ett relativt avskalat frågespel utan extra krusiduller.

–  Det finns inga överraskningar. Om man är intresserad av Åbo och frågesport så kommer man att gilla spelet.

Sammanlagt har von Hertzen knåpat ihop 900 frågor. Alla instruktioner och frågor finns på både svenska och finska.

– Frågorna tangerar alla Åbo på något vis. Det rör sig om allt ifrån geografi och historia till kultur och lokala företag. Det svåra är att få ihop tillräckligt många frågor. Hundra frågor går ganska lätt, kanske också tvåhundra, men sen blir det mer kämpigt. Man vill inte göra för många frågor om domkyrkan eller TPS.

Helsingforsbo i grunden

Von Hertzen är själv född, uppvuxen och bosatt i Helsingfors, och har ingen personlig koppling till Åbo.

– Visst är det en större utmaning än att göra ett spel om Helsingfors, men jag är så pass van med att göra frågesporter att det inte är ett större problem. Under processens gång har jag vandrat omkring i Åbo många gånger, för att hitta intressanta detaljer i stadsbilden. Jag har också fått konsultera en Åboexpert för att undvika misstag.

Du nämnde att du är intresserad av stadsbild och arkitektur. Vad är intressant i Åbo?

– Aura å är förstås fin, det kommer man inte ifrån. Jag tycker också om att det finns så många gamla, sympatiska trähus i centrum. Puolalabacken är också vacker med sina jugendhus och Biskopsgatans miljö är väldigt idyllisk.

Arbetet med ”Vi ses tois pual jokke/Nähdään tois pual jokke” började för cirka två år sedan, och i slutet av mars går spelet i tryck. Senast i början av sommaren ska det vara ute till försäljning. Redan nu har några butiker meddelat intresse om att sälja spelet, berättar von Hertzen.

Vad är nästa projekt?

– Jag håller faktiskt på och jobbar med ett spel om Jyväskylä. Det är en jättestor skillnad jämfört med mina tidigare spel. På pappret är Jyväskylä inte särskilt mycket mindre än Åbo, men det är inte alls en lika stadsaktig stad.

Här kan du testa några av spelets frågor!

1. Tammerfors är känt för sin svartkorv, men vad är Åbos småsöta variant vad korvar beträffar?
2. Vad har man druckit i Åbo (och i övriga delar av landet) vid juletider alltsedan 1954?
3. Alla Åbobor torde ha sett Triumph-ljusreklamen vid Salutorget. Med vilka ord fortsätter reklamsloganen?
4. På vilket sjukhus föddes många barn åren 1890–1995?
5. Vid vilket torg finns en historisk ljusreklam som föreställer en tall?
6. Från vilket land var företaget STX, som i tiderna verkade på Åbovarvet?
7. Vad finns på Hesburgers logo – utöver namnet?
8. Vilken konstnär som levde 1873–1944 är särskilt berömd för sina Åbo-motiv? a) Marcus Collin b) Ali Munsterhjelm c) Venny Soldan-Brofeldt d) Väinö Kamppuri
9. Saku Koivu var en viktig spelare såväl i TPS som i Finlands landslag. I vilket NHL-lag spelade han flest matcher?
10. Varför förknippas mathandlare Hellmans hus starkt med Åbos historia?
Du hittar svaren nedanför bilden av spelet.

Rätt svar:

  1. Russinkorv
  2. Marlis glögg
  3. Kruunaa kauneutenne
  4. Heideken
  5. Trätorget
  6. Sydkorea
  7. Två stjärnor
  8. b) Ali Munsterhjelm
  9. Montreál Canadiens
  10. Åbos brand 1827 fick sin början där

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit