Förflytta dig till innehållet

Rädda Barnen: Närmare 600 miljoner barn har blivit utan ekonomiskt stöd under coronapandemin

Över en miljard barn levde före coronakrisen i multidimensionell fattigdom, vilket omfattar brist på hälsa, utbildning, näring, rent vatten eller lämpligt boende. Antalet barn i multidimensionell fattigdom har nu ökat med 150 miljoner, menar Rädda Barnen.

— Coronapandemin har lett till att allt fler barn lider av hunger, undernäring samt försummade grundläggande behov. De här faktorernas negativa konsekvenser blir ofta både vittgående och oåterkalleliga. Barnens och barnfamiljernas nöd försvagar också den sociala gemenskapen och den ekonomiska utvecklingen, säger Anne Haaranen, programchef vid Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

Enligt Rädda Barnen har 68 länder med låg- och medelinkomstnivå trots de ökande behoven inte infört nya sociala förmåner för barn eller familjer, till exempel kontantbidrag, mathjälp eller ekonomiska lättnader. Minst 594 miljoner barn kunde vara i omedelbart behov av de stödformerna.

Rädda Barnen publicerade i september en rapport som utforskar coronapandemins globala följder för barn. Utredningen visade att ojämlikheten mellan barn ökar, att krisen främst påverkar familjer med låga inkomster och att tre fjärdedelar inte fått det stöd som de hade behövt.

Rädda Barnen menar att det är viktigare än någonsin att man inför allmänna barnbidrag överallt i världen. Rädda Barnen uppmanar världens regeringar att investera en procent av sin bruttonationalprodukt i socialskyddssystem för barn.

— Också under coronapandemin har många ytterst fattiga länder klarat av att utöka sitt socialskydd. I till exempel Nepal beviljade man i juni medel för verkställandet av ett nytt nationellt socialskyddsprogram, säger Haaranen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit