Förflytta dig till innehållet

Räddningsnämnden blir tvåspråkig – ”Det är ytterst viktigt att i de beslutande organen ha någon som förstår behovet av tjänster på svenska”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Välfärdsområdet. Egentliga-Finlands välfärdsområde får från och med årsskiftet svenskspråkig representation när SFP:s Åsa Gustafsson , S:t Karins, tar plats som ordinarie medlem med Kjell Wennström , Åbo och Hitis-Rosala, som ersättare.

Räddningsnämnden för Egentliga-Finlands välfärdsområde, som fungerat som ett beredande organ inför starten vid årsskiftet har under det gångna året tyvärr inte haft någon svenskspråkig representant.

Enligt förvaltningsdomstolen beslut är räddningsnämnden i Egentliga-Finland tvåspråkig och ska innehålla en representant för den svenskspråkiga befolkningen.

Räddningstjänsten i Egentliga-Finland har ett utmanande arbetsfält med allt från stor stad till en av världens känsligaste skärgårdar.

En stor del av landets import och export går genom vårt skärgårdshav med dess omfattande fritidsbebyggelse och sommartid livliga småbåtstrafik, alla mindre eller större bebodda öar utan fast förbindelse icke att förglömma.

Det är ytterst viktigt att i de beslutande organen ha någon som också förstår behovet av tjänster och service på svenska och än viktigare när det handlar om liv och hälsa.

När man därtill fogar behovet att sköta räddningstjänsten på två språk så kan man kanske förstå utmaningarna bättre. Vilket förklarar behovet av en svenskspråkig representant och förvaltningsdomstolens ställningstagande.

Det är i samband med planeringen och när de strategiska besluten fattas som grunden läggs för en väl fungerande räddningsverksamhet. Beaktas inte behovet av svenskspråkiga tjänster och svenskspråkig service blir det svårt att implementera dem likvärdigt i ett senare skede.

Åsa Gustafsson
Ordinarie medlem
Kandidat i riksdagsvalet 2023

Kjell Wennström
Ersättare i nämnden
Kandidat i riksdagsvalet 2023

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit