Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Räddningsuppdrag utanför Rosala – person gick genom isen och omkom

Räddningsverket fick strax efter 10.15 på torsdag ett larm från Rosala i Kimitoöns skärgård.

En kvinna och en man hade rört sig på isen norr om Lillholmen. Mannen gick genom isen, och kvinnan tog sig snabbt till en strand på en ö för att ringa efter hjälp.

Samtalet styrdes över till Västra Finlands sjöbevakningsstation, som skickade en patrull från Hitis sjöbevakningsstation och en helikopter till platsen. Också den lokala frivilliga brandkåren kallades till platsen.

— Vi hade hela tiden telefonkontakt med kvinnan, och medan vi hade det försvann mannen under vattnet. Då helikoptern var framme fanns det ingenting vi kunde göra. Vattnet är djupt här och mannen var på botten, säger löjtnant Saarinen vid sjöbevakningsstationen.

Sjöbevakningens dykare tog upp mannen.

Olyckan skedde en kilometer söder om Rosala vid Storholmen, norr om Lillholmen ungefär 10–20 meter från stranden.

Olyckan skedde norr om Lillholmen. Karta: Mapcreator/Emilia Örnmark

Saarinen påminner i sammanhanget om att isarna nu är svaga och att man ska vara ytterst försiktig om man ger sig ut på isen, speciellt om området är obekant.

Uppdaterad 4.3.2021 kl. 12.51: Artikeln helt omskriven efter informationen från sjöbevakningsstationen. Också kartan omgjord och preciserad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit