Förflytta dig till innehållet

Rättelse: Det var vuxna rävar i ÅU:s video, inte mamma och unge

Vuxna rävar!


ÅU har fått respons på videon och bilderna av ett par rävar som publicerades i fredags.
Reportern trodde att det var en mamma med unge men det var det inte. Vi ringde och frågade Jörgen Hermansson, viltplanerare i Egentliga Finland, som bekräftar det.
– Rävungarna föds i april, det är tajmat så att det finns gott om mat sedan i maj när de har som störst behov av mat, till exempel harar och sorkar. Om det av någon outgrundlig anledning har fötts en unge tidigare så ligger den nog med ögonen fast i boet nu.
Att de två rävarna var så orädda beror troligen på att det just nu är deras brunsttid. ”Cityrävarna” är sedan flera generationer tillbaka hemmahörande i staden – de föds, lever och dör i närheten av människan. Men de brukar hålla sig en bit borta från oss tvåbenta, förklarar Hermansson.
– De håller sig till exempel på industriområden och byggnadsplatser.
I augusti kan man däremot också se skymten av ungrävar som är oerfarna och kommer närmare människan.
Hermansson gissar att det var hanen som sprang efter honan i ÅU:s video eftersom det oftast går till så för djuren.
– Och den andra räven var troligtvis angripen av skabb. Den första var vad vi brukar kalla en snygg räv, dess svans var yvig och tjock, säger Hermansson.
Rävars revirbeteende är inte lika starkt som vargens, berättar Hermansson. De kan också röra sig tre tillsammans, en hona och två hanar.
Här kan du se videon och flera bilder.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit