Rederierna och sjömansfacket riktar hoppet till Traficom och regeringen: "Läget inför hösten är katastrofalt"


Rederier och sjömansfacket anser att det behövs ett lönestöd för att trygga sjöfarten. Foto: Kim Lund
När coronakrisen lamslog passagerartrafiken till sjöss trädde Beredskapscentralen in med ett stöd som höll rederierna flytande och på så vis tryggade frakttransporterna.
– Stödet upphörde under sommaren, då man räknade med att passagerarna igen skulle strömma ombord. Där som det gick bäst, mellan Helsingfors och Tallinn, kunde rederierna bara med nöd och näppe hålla näsan ovanför ytan.
Det säger Hans Ahlström, vice vd för Rederierna i Finland. Branschorganisationen för rederier efterlyser nu – tillsammans med Finlands Sjömans-Union – åtgärder för att trygga sjöfarten under hösten.
För närvarande pågår förhandlingar med Transport- och kommunikationsverket Traficom.
De gäller vilka fartygsrutter som Traficom ska handla upp, för att på så vis trygga trafiken. Ahlström hoppas på ett besked inom en månad.
– Det handlar om ett samhällsansvar för att frakten ska fungera. Sextio procent av exporten av styckegods sker med färjorna, av importen femtio procent, säger Ahlström.
Han påminner om att huvuddelen av de läkemedel som importeras till Finland transporteras på färjor.
Först färjor, sedan också andra
Coronakrisen drabbade i våras i första hand färjetrafiken. Nu märks följderna nu också starkt inom den renodlade lasttrafiken.
– Det pris rederierna nu får för frakt är 30 procent, ibland upp till 50 procent lägre än för ett år sedan. För närvarande ligger fyra lastfartyg och ett kryssningsfartyg stilla. Den enda lättnaden är att bränslepriserna har varit lägre.
Hans Ahlström ondgör sig över de oklara signalerna från regeringen. Det har till exempel varit möjligt att åka på kryssning från Åbo till Stockholm men inte gå i land; på så vis har man inte behövt försätta sig i frivillig karantän.
Nyligen signalerade ändå familje- och omsorgsminister Krista Kiuru om tvångskarantän – ett uttalande som fick många att avboka redan betalda resor.
– Det dödade 90 procent av alla bokningar. Läget är katastrofalt, säger Ahlström.
I osäkra tider tvingas rederierna till snabba beslut. Tallink Silja har slopat kryssningarna till Riga och Viking Line inledde samarbetsförhandlingar.
Ahlström åkte nyligen själv från Helsingfors till Mariehamn. Fartyget hade då bara 300 passagerare.
Stor andel har permitterats
I våras var över 40 procent av medlemmarna i Finlands Sjömans-Union, det största sjömansfacket, permitterade. I slutet av juli var andelen ännu över 30 procent.
Kenneth Bondas, förbundssekreterare vid Finlands Sjömans-Union, anser att läget för de anställda nu är helt annorlunda än i våras.
– Då tänkte säkert de flesta att de här går över. Många permitterades första gången och de undrade i första hand över praktiska frågor om arbetslöshetskassan.
Om nya coronarestriktioner väntar i höst börjar allt fler grubbla över om det alls finns en framtid till sjöss, tror Bondas.
– Det är inte lätt att byta bransch. Vem anställer någon i dag?
Oron för finländska restriktioner är också stor bland sjöfolk på andra sidan Finska viken, säger Bondas.
Gemensam vädjan
Finlands Sjömans-Union och Rederierna i Finland har därför tillsammans efterlyst ett tillfälligt lönestöd från staten.
– Politiker förstår säkert vår situation men det är massor med andra branscher som är i samma situation, säger Bondas, som har stämt träff med ministermedarbetare på tre olika ministerier.
Då lönsamheten naggas i kanterna blir det allt svårare för de finskflaggade fartygen att klara sig i konkurrensen mot fartyg som går under exempelvis cypriotisk eller maltesisk flagg, säger Hans Ahlström. Driften av ett finskflaggat fartyg kan vara flera hundratusentals euro dyrare på årsnivå, trots det nuvarande sjöfartsstödet. På grund av coronakrisen försvåras konkurrensläget ytterligare, enligt Ahlström
Ett tillfälligt statligt lönestöd i upp till tolv månader, i enlighet med EU-kommissionens riktlinjer, skulle därför vara välkommet.
– Läget är mycket osäkert och på rederierna sitter de nu i samma båt som de anställda och facket.

Rederierna i Finland och Finlands Sjömans-Union har kommit med denna vädjan om lönestöd.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.