Regeringskälla: Det pågår ingen beredning om åländsk arbetspendling
Statsminister Sanna Marins (SDP) regering beslöt förra veckan tillåta arbetspendling utan karantän mellan norra Finland och Sverige. Någon motsvarande lösning för Ålands del är tills vidare inte i sikte.
— Vi har än så länge inte nåtts av någon information om hur frågan framskrider, säger lantrådet Veronica Thörnroos.
Enligt Nordiska ministerrådets statistik står de åländska arbetspendlarna för nästan 15 procent av all arbetspendling från Finland till ett annat nordiskt land.
— Trots delvis öppna gränser denna sommar har vi registrerat endast ett bekräftat fall av coronaviruset de senaste två månaderna. Åland kräver ingen speciallösning, men vill ha samma verksamhetsförutsättningar som i Tornedalen, säger Thörnroos.
Enligt statsrådets kansli grundar sig regeringens beslut på smittläget i norra Sverige.
— Statsminister Sanna Marin har inte hunnit ta ställning till Thörnroos inbjudan. Min uppfattning är att det inte bereds en likadan lösning för Ålands del som för Tornedalen, säger en regeringskälla.
Besviken på utebliven beredning
Beredningsansvaret för de åländska gränsbestämmelserna är fördelat mellan Inrikesministeriet och Social- och hälsovårdsministeriet medan Ålands- och justitieminister Anna-Maja Henriksson har en koordinerande roll inom regeringen.
— Det är mycket tråkigt om kontakten och diskussionen med Åland inte har avancerat. Jag har gjort vad jag har kunnat för att föra fram Ålands syn, säger Henriksson.
Arbetspendlingen mellan Åland och Sverige är inte förbjuden, men de finska myndigheterna förutsätter att den som pendlar sätter sig i 14 dagars karantän efter vistelsen i Sverige, vilket försvårar en fungerande gränstrafik.
— Beslutet att luckra upp bestämmelserna i Tornedalen bygger på EU:s riktlinjer. Torneå och Haparanda betraktas som en tvillingstad medan det finns ett hav mellan Åland och det svenska fastlandet. Därför faller gränsområdena i olika kategorier, säger Henriksson.
De stängda gränserna under coronakrisen har haft en ödesdiger inverkan på den åländska sysselsättningen.
— Efter att ha haft en arbetslöshet på mindre än 4 procent de senaste 30 åren är den relativa arbetslösheten just nu 11,1 procent, säger Veronica Thörnroos.
Otydliga riktlinjer
Det är framför allt ålänningar som jobbar inom it-branschen, sjöfarten och turismen som har drabbats negativt av att arbetspendlingen till och från Sverige har försvårats.
— Myndigheternas riktlinjer har varit otydliga. Man säger en sak på en presskonferens och tillämpar något annat i praktiken, säger vd Anders Ekström på intresseorganisationen Ålands Näringsliv.
Sedan mars är det sammanlagt 21 personer som har smittats av coronaviruset på Åland.
— Vi hade hoppats på en lösning som hade tillåtit arbetspendling mellan Åland och Sverige i likhet med den modell som nu tillämpas i Tornedalen, säger Ekström.
Den åländska landskapsregeringen efterlyser snabba beslut för att lösa problemet.
— Varje dag gränsen är stängd påverkas Åland negativt. Åland, som gränsregion, lider den största ekonomiska skadan just nu, samtidigt som vi har bra testkapacitet, ingen samhällssmitta och kontroll på smittspårningen, säger lantrådet Thörnroos.
På statsrådets kansli förhåller man sig tveksamt till det åländska kravet.
— Det går inte att jämföra Åland med Tornedalen. Smittläget är under kontroll i Torneå och Haparanda. Åland och Stockholm har inte heller motsvarande gränssamarbete, säger en regeringskälla.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.