Förflytta dig till innehållet

Regeringspartiernas ordförande diskuterar coronaläget – beredskapslagen kan införas snabbt vid behov

Statsminister Sanna Marin (SDP).

Statsminister Sanna Marin berättade i lördags att de fem partiordförandena träffas i dag, söndag, för att diskutera åtgärder mot spridningen av coronaviruset. Hela regeringen har möte på måndag.
Att beredskapslagen diskuteras visar hur allvarlig situationen är. Beredskapslagens syfte är att skydda befolkningen och se till att samhället fungerar i kristider. Det kan handla om krig, eller andra allvarliga angrepp mot landet, men också om det skett en allvarlig storolycka eller en pandemi bryter ut.
Beredskapslagen ger statsmakten befogenheter att införa omfattande begränsningar i människors liv. Det kan handla om att begränsa människors rörlighet, att införa ransonering för olika varor och att besluta om prissättning för vissa varor och tjänster.
Redan nu har coronaviruset påverkat människors liv mycket. I torsdags uppmanade regeringen att alla evenemang för över 500 personer inhiberas fram till slutet av maj.
Efter det har många företag uppmanat sina anställda att arbeta hemifrån och många arrangörer har avbokat evenemang också med mycket färre deltagare än 500 personer.

Skolor och daghem i vågskålen

Redan nu kan till exempel kommuner som ansvarar för skolor och daghem besluta om att stänga sina utbildningsinrättningar eller motionsanläggningar. Men beredskapslagen skulle ge regeringen mandat att nationellt besluta om drastiska åtgärder.
Utbildningsminster Li Andersson skrev på Twitter i lördags att i samband med måndagens möte om åtgärder mot coronaviruset diskuterar regeringen också om skolor, daghem och andra utbildningsinrättningar borde stänga.


Åbo Akademi har redan beslutat att inhibera alla program och inte hålla närundervisning. Helsingfors universitet inhiberar alla publika evenemang och inga nya evenemang arrangeras. Universitetet begränsar antalet deltagare i kurser och andra sammankomster till högst 50 personer.

Väntetiden inom vården kan förlängas

Om beredskapslagen träder i kraft innebär det inte att alla åtgärder automatiskt implementeras, men de finns tillgängliga vid behov.
Helsingin Sanomat skriver att om beredskapslagen träder i kraft behöver kommuner inte följa väntetidsbestämmelserna för icke-brådskande vård, om fördröjningen inte äventyrar patientens säkerhet.
Beredskapslagen skulle antagligen kraftigt begränsa människors möjlighet att gå till arbetet. Kommunerna kan då frångå ansvaret att ordna daghemsverksamhet om barnets föräldrar kan ta hand om barnet själva.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit