Förflytta dig till innehållet

Restaurangerna rekryterar i kapp i Åbo

Man står i dörröppningen till restaurang Tårget.

Man står i dörröppningen till restaurang Tårget.

Antalet restauranger har ökat mycket i Åbo och Gren Zavjalov säger att han inte varit med om att det skulle vara lika svårt som nu att hitta arbetare. Foto: Monica Forssell


Gren Zavjalov är nöjd. Han har hand om rekryteringen av servitörer och servitriser till en av Åbos största och populäraste restauranger, Tårget, på Slottsgatan.
Förmiddagens anställningsintervju har gett hopp och det ser ut som att restaurangen lyckats få en ny servitör på kroken.
Bristen på restaurangarbetare är skriande i Åbo och Zavjalov som jobbat över tio år i branschen säger att han inte tidigare varit med om något liknande.
– Vi söker hela tiden folk, säger Zavjalov. Att hitta pärlorna är svårt, men viktigt. För att en restaurang med hög standard ska kunna upprätthålla nivån måste också personalen motsvara förväntningarna.
Tomma bord på en uteservering.

Tårget hör till en av de största restaurangerna i Åbo. Sommartid behövs det mycket personal för att driva Tårget och de andra restaurangerna i samma koncern. Foto: Monica Forssell


Sommartid tävlar restaurangerna i Åbo om att hitta personal och den som är motiverad kan vara ganska säker på att hitta jobb.
Tårget har cirka 500 kundplatser och till samma restaurangkoncern hör restaurangerna Hügge, DiTrevi och Fontana (båda dock stängda på grund av renovering just nu), Nooa, Nooa café och Båthuset i Nagu. Sommartid uppgår restaurangernas anställda till cirka 200.
– Restaurangbranschen har vuxit, särskilt i Åbo, och vi har fått många nya restauranger av hög kvalitet. Men utbildningen inom restaurangbranschen är i barnaskorna i Finland, anser Zavjalov.
– Unga är inte intresserade och branschen har ett skamfilat rykte. Omsättningen på arbetskraften är hög och då folk inte jobbar länge i branschen leder det till brist på riktigt kunniga och erfarna anställda, förklarar Zavjalov.
Minimilönen för serveringspersonal är 11,50/h.
– Man måste nog uppleva att man har lite av ett kall och vara intresserad av viner och mat, säger Zavjalov.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit